Det här är till dig som tar studenten

Skolan ställer tydliga krav, men vuxenlivet kräver mer än så. Du har friheten, du har ansvaret, detta hänger ihop. Njut av den möjligheten!
Skolan ställer tydliga krav, men vuxenlivet kräver mer än så. Du har friheten, du har ansvaret, detta hänger ihop. Njut av den möjligheten!

Njut av dagen – och tro på framtiden! Den är din.

Krönika 11 juni 2021 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den ljusnande framtid är din! Sällan har vi väl kunnat säga detta med en så stark tydlighet som just nu. Pandemisamhället kommer så sakteliga att övergå i en friare, öppnare gemenskap. Faran från covid-19 är inte över, men det ser bättre ut än på länge. 

Det sista och det nästa sista gymnasieåret för din del har påverkats på ett omfattande sätt. Det har säkert varit bekvämt att under en tid gå i skolan hemifrån och inte ständigt stressa iväg på morgonen. Det var inte tänkt att vara så här, men det är så det blev. 

Livet har en förmåga att bjuda oss på överraskningar, på gott och ont. Gör det bästa av det.

 

Du och dina kompisar har nu erfarenheter av en skoltid som skiljer sig från många andras. Den tiden kommer du och dina jämnåriga alltid att ha gemensam. I dag delar ni även glädjen över att ha klarat av gymnasiet. Ni delar känslan av frihet i att nu få välja vad som ska komma: jobb, plugg eller annat som utvecklar just dig.

Stanna först upp under några andetag och njut av läget. Precis som det var för många av oss andra känner du säkert att den här stunden, de här timmarna, den här dagen och sommarnatten som följer, den kommer aldrig åter

Du säger hej då till vänner och kompisar som du har delat dagarna med under gymnasietiden. Det är bara någon eller några som du kommer att ha närmare kontakt med framöver. Trots alla sociala medier. 

Det blir aldrig mer som det har varit. Även om du tänker plugga vidare. Och det är bra! 

Skolan ställer tydliga krav, men vuxenlivet kräver mer än så. Du har friheten, du har ansvaret, detta hänger ihop. Njut av den möjligheten!

 

Den frihet som det är att själv välja sin väg i livet kan kännas extremt upplyftande, men också förbryllande, osäker och otydlig. 

Ja, tänk om du väljer fel. Det är lugnt, ingen av oss väljer rätt ständigt och jämt. 

Var inte rädd för världen omkring dig; du lever i ett samhälle med goda förutsättningar för de allra flesta. Du är fri att flytta dit du vill – på eget ansvar och utifrån eget val. 

 

Du är en del av Sverige, oavsett vilket språk dina föräldrar talar, vilka högtider du firar, vad du tror på eller hur många år du gått i svensk skola. 

Du är en del av Norden och Europa, du är en del av en värld där vi alla har mycket gemensamt. Där ingen är en exakt kopia av någon annan.

Ta livet på allvar, men glöm inte att ha roligt under tiden. 

Det finns ingen annan som tar ansvar för dig på det sätt som du kan. 

Det finns heller ingen annan kan få dig att åstadkomma så mycket som du kan. 

 

Några av alla sistaårseleverna i östra Sörmland har redan firat sin avslutning under den här veckan. För andra är det bara timmar kvar. 

Mössa på! Blicken framåt! Släpp fram segervrålet!

Grattis till studenten!

 

Olof Jonmyren är politisk redaktör.

Ämnen du kan följa