Det här valåret kan mycket gå riktigt illa

Det är ett ödesvalår i västvärlden, med enorma risker.

Det finns en faktisk risk att de högerpopulistiska vindarna på kontinenten gör att dynamiken förändras i Europaparlamentet.

Det finns en faktisk risk att de högerpopulistiska vindarna på kontinenten gör att dynamiken förändras i Europaparlamentet.

Foto: Virginia Mayo

Krönika2024-01-26 11:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är mycket som står på spel i år. Världen befinner sig i en tid av slutenhet, osäkerhet och autokratisering där Ryssland och Kina flyttar fram sina positioner på olika vis. Samtidigt ruckas den liberala demokratin i flera delar av västvärlden. Mycket talar för att 2024 års val kommer att bli avgörande för vilken riktning världen tar.

Under 2024 kommer de globala ödesvalen att avlösa varandra. Året inleddes med ett val i Taiwan, där det liberala och demokratiska DPP lyckligtvis gick vinnande ur striden mot mer Kinatillvända KMT. Trots omfattande desinformationskampanjer från Kina lyckades DPP behålla presidentposten. Demokrativänner har alltså fått en god start på året, men tyvärr finns det anledning att vara orolig för utgången i Europaparlamentsvalet och presidentvalet i USA.

I början av sommaren går EU-medborgarna till valurnorna för att välja nya representanter till parlamentet. Än så länge lutar det fortfarande åt att Europaparlamentet får en stabil majoritet med företrädare från den breda mitten, från moderata kristdemokrater till socialdemokrater. Men det finns också en reell risk att de högerpopulistiska vindarna på kontinenten gör att dynamiken förändras. Enligt tankesmedjan ECFR prognos ser de två partigrupperna på yttersta högerkanten ut att väntas locka fler väljare, på bekostnad av de liberala mittenpartierna.

I Sverige kommer Europavalet att bli viktigt för många av de partier som går knackigt i opinionen. Det är ännu oklart vilka som blir de stora valfrågorna, men mycket talar för att Sverigedemokraterna kommer att vilja starta en debatt om Swexit. Redan i maj 2023 började de bädda för det genom utspel om att utvärdera det svenska EU-medlemskapet. Det blir en central uppgift för övriga partier att hålla emot och rikta fokus på konkreta reformer för att stödja Ukraina, minska utsläppen och värna rättsstatens principer.

I USA ställer Donald Trump återigen upp i valet till att bli president, med ännu hårdare politik och retorik än senast. Oroväckande nog ser Trump ut att kunna ta hem både Republikanernas primärval i vår och det stora presidentvalet i höst. Det vore mycket olyckligt för det transatlantiska samarbetet, det globala klimatarbetet, den geopolitiska stabiliteten och i förlängningen den liberala demokratin så som vi känner den.

Vi befinner oss i det värsta säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. När världens auktoritära krafter trappar upp måste demokratier hålla emot. Friheten och demokratin segrade i Taiwan, men många månader återstår av ödesvalåret. Utgången vid valen i EU och USA kommer att bli avgörande för freden, planeten och den liberala demokratin.

Ulrica Schenström är vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores. Hon medverkar som fristående krönikör i SN.