Det måste bli slut på vargatiderna

Jag vill se en starkt ideologiskt offensiv socialdemokrati.

Sosse-Sveriges död sörjs av oss som anser att medborgarrätt ska gå före plånbokens värdering av människors nutid och framtid, skriver Ulf-Göran Wiqvist och uppmanar Socialdemokraterna och Magdalena Andersson att avskaffa två klasslagar.

Sosse-Sveriges död sörjs av oss som anser att medborgarrätt ska gå före plånbokens värdering av människors nutid och framtid, skriver Ulf-Göran Wiqvist och uppmanar Socialdemokraterna och Magdalena Andersson att avskaffa två klasslagar.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Krönika2023-01-14 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mot är bra, men för är bättre. Att attackera den blåbruna regeringens nyliberala politik är naturligtvis nödvändigt och självklart. Men samtidigt är det avgörande att positivt, offensivt, tydligt och pedagogiskt driva en markerat rättvise- och jämlikhetspräglad socialdemokratisk politik. Hur ska väljarna annars veta vad Socialdemokraterna står för i valet 2026? 

1976 förlorade Socialdemokraterna regeringsmakten. Inför valet 1979 gick ”snacket” i och kring S-högkvarteret att ”folk gör inte samma misstag två gånger”. Olof Palme invaggades av rådgivarna i tron att segern var given. När siffrorna kom under valvakan såg Palme uppgiven ut. Högern segrade igen. S-politiken var varken tydlig eller lockande.1982 hade ”folk” fått nog. Men priset blev högt. 2006–2014 fick högerregeringen Reinfeldt-Borg röststöd i två mandatperioder. Kanske av samma skäl som 1979.

Mot är bra, men för är bättre. Valrörelsen 2022 var ett övertydligt exempel på att Socialdemokraternas ledning i sin iver att attackera de blåbruna ”glömde” att tala om vilken socialt offensiv och rättvisepräglad politik (S) tänkte föra om partiet fick tillräckligt med röster.

Verkligheten är en öppen bok för grundläggande socialdemokratisk politik. De sociala och ekonomiska klyftorna ökar dramatiskt.

Vårt land var tidigare ett av världens mest jämlika (nu ett av de mest ojämlika) med en anständig fördelningspolitik och välfärdspolitik. Idag är verkligheten att Sverige saknar förmögenhetsskatt, gåvoskatt, fastighetsskatt och arvsskatt. Vi har 542 miljardärer och fler blir de för varje månad. 

Skatten på arbete är däremot avsevärd.

Ropen stiger: Rättvisa! Respekt! Det är dags för befrielse och upprättelse. Det måste bli slut på vargatiderna där få tänker på någon annan än sig själv och sin flock.

Sosse-Sveriges död sörjs av oss som anser att medborgarrätt ska gå före plånbokens värdering av människors nutid och framtid. Och. Omkring en tredjedel av landets röstberättigade tror på en bättre tingens ordning. En framtid under socialdemokratisk ledning och ett återupprättande av innebörden i begrepp som jämlikhet, människors lika värde och social rättvisa.

Socialdemokraterna kan börja det praktiskt-ideologiska arbetet med att avskaffa två klasslagar. Den ena är karensavdraget. Den andra att lägga in tandvården i den allmänna sjukvården. Sedan är det bara att lyssna på medborgarna.

Lästips

Andreas Cervenka: Girig-Sverige

Thomas Piketty: En kort historia om jämlikhet

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.