Drömmen om landsbygden missar allt slit och all svett

Det krävs hårt arbete för att få landsbygder att frodas. Därför talar vi om det som görs i Stjärnhov, Stavsjö, och Vrena. Inget kommer gratis.

Olof Jonmyren, politisk redaktör SN

Olof Jonmyren, politisk redaktör SN

Foto:

Krönika2024-05-24 06:40
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I kväll invigs Landsbygdsriksdagen i Nyköping. Den är här för att uppmärksamma de goda exempel som ”landet” har. För det finns ju inte bara en landsbygd, det finns en mångfald av landsbygder. 

Men en sak är säker. Inget görs, ingen plats växer utan att dess invånare lägger manken till. Den stora delen av besökarna på landsbygdsriksdagen tillhör sådana kreativa krafter, människor som gör och inte väntar på att andra ska göra. 

undefined
Den lokala matutvecklingen har tagit landsbygdsriksdagen till Sörmland.

I vår tid kan vi bejaka tanken på att folk ska kunna bo där de vill, inte bara där de måste. Därför ska också hela landet leva. Det är en idé om en stark samhällsgemenskap för alla, infödd eller inflyttad.

Självklart har detta också partipolitiska bottnar. Olika partier har olika mycket hjärta för hela landets livskraft. Alltför ofta är det mest strategier för kommunikation. 

Vackra ord bygger inga vägar. Hantverkaren måste ha jobb. Affärerna måste ha kunder. 

Det här är den stora grejen. 

Det är lätt att drömma om ett eget hus, naturnära med trädgård. Där tystnaden är lagom stor och nattmörkret mer mysigt än skrämmande. Den drömmen är förrädisk på så sätt att den aldrig fungerar utan egna insatser. Svett och slit. Vintern kommer alltid. Den där ”någon annan” jobbar inte här, inte gratis i alla fall. 

Livskraft är bärkraftiga vägar och laddstolpar vid huset. Det är välanvända verktyg i firmabilar. Det är hemtjänst på väg. Det är snabba bredband som besegrar avstånd. Det är friska vattendrag, kanotfärder och vandringsleder, våtmarker och växande gröda. 

undefined
Livskraft är friska vattendrag, kanotfärder och vandringsleder, våtmarker och växande gröda.

Den lokala matutvecklingen har väckt intresse för vårt Sörmland. Här har nyskapande idéer kring mat – från jord till bord – nått framgång, i stort och smått. Vi talar om sörmländska matkluster som har växt fram under 2000-talet. Med aptitrundor, viltmat och lokala köttbitar, äppelmust, ostar, närodlad svamp och örter. Lägg till övernattningar och upplevelser. Samarbeten och konkurrens som får folk i rörelse.

Sörmland är också framgångsrikt på att få till bostadsbyggande utanför städer. Och landsbygdstingen har visat på kreativa krafter i Näshulta, Stavsjö, Stallarholmen, Stjärnhov och Vrena, för att nämna några. Platser där det händer saker och folk jobbar för det. 

Därför innehåller också landsbygdsriksdagen 18 olika resor till sörmländsk landsbygd, utöver allt som sker vid Rosvalla. 

I helgen ska aktiva krafter från hela Sverige lära av varandra, se vad andra har gjort och kanske låna en eller annan riktigt bra idé. Politikens centrala roll är att krossa hinder som försvagar utvecklingskraft utanför städerna – det gäller även EU-parlamentarikerna som ska debattera på söndag i Rosvalla. Efter det ska jag upp på scenen. Gulp!