Du kan göra något för Sörmland och Sverige

I en tid när kriserna avlöser varandra och vi kan förvänta oss ännu mer komplexa utmaningar i framtiden så kan du vara med och göra skillnad.

Foto:

Krönika2022-08-03 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Reaktionerna har varit många efter förra lördagens krönika då bilden av prövande framtid beskrevs. Även om det är stora krafter i rörelse som du som enskild person kommer att ha mycket svårt att rå på, som klimatförändringarna med ökade extremväder, pandemier, Putins brutala imperiedrömmar och Xi Jinpings maktambitioner så kan alla bidra för att minska effekterna på samhället av kriserna. 

Efter Rysslands förnyade angrepp såg Hemvärnet rekordmånga ansökningar. Första veckan efter 24 juli rapporteras 9000 ha sökt sig till Hemvärnet, det är en enormt hög siffra med tanke på att Hemvärnet idag omfattar runt 21 000 personer, med målet att vara 25 000 till 2030. I Sörmland omfattar hemvärnet runt 500 personer. Redan i januari var det dubbelt så många, jämfört med förra året, som sökte sig till Hemvärnet. Lika många som sökte i januari gjorde det dygnet efter 24:e februari - alltså drygt 50 personer. Med tanke på gensvaret så är ambitionen till 2030 för lågt satt för Hemvärnet.  

Men det är inte bara Hemvärnet du kan engagera dig för att kunna bidra när krisen, eller i värsta fall, Gud förbjude, kriget kommer. Det finns 18 frivilliga försvarsorganisationer i Sverige som är fristående och självständiga organisationer men vars uppgifter bestäms av MSB och Försvarsmakten. Några av dem kanske du inte ens tänker på som en försvarsorganisation; som Röda Korset och Brukshundsklubben. Går du med i Lottakåren kan du få utbildning för frivillig placering både hos civila myndigheter och Försvarsmakten. I försvaret kan man bidra med vara stabsassistent, underrättelseassistent och fältkock. För civila myndigheter kan Lottakårens medlemmar gå in och stödja, som exempelvis stabsassistent. 

Bilkåren tillhandahåller frivilliga som kan sköta transporter, Blå Stjärnan sköter lantbrukets djur i kris och Civilförsvarsförbundet utbildar och informerar om bland annat hemberedskap och har akutgrupper som kan stödja det civila samhället i kris. En organisation som samlar många olika grupper är Försvarsutbildarna; i vars led du hittar medlemsorganisationer som Fältartisterna. Här finns Criscom, som kan stötta kriskommunikationen, och andra förbund med specialkompetenser.

Du behöver inte vara passiv när krisen kommer. Att ha utbildning och en uppgift som hjälper Sörmland är ett sätt som du kan bidra med. Ingen kan göra allt, alla kan göra något.