En återställare tillbaka till millenniumskiftet

Blockpolitiken är bruten och Socialdemokraterna regerar ensamma.

Krönika 18 december 2021 05:00
Detta är en ledarkrönika. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

2021 går till historien som året där ordningen i svensk politik återställdes till millenniumskiftet.

Miljöpartiet valde att lämna regeringen den 24 november för att gå i opposition. De var nästintill tvungna att lämna då de inte kunde sitta kvar och genomdriva en politik som deras väljare inte accepterade. Under presskonferensen när detta meddelades förstärkte språkröret Märta Stenevi detta med: ”Vi måste kunna se våra väljare i ögonen och känna stolthet över den politik som förs”. När MP lämnade regeringen upplöstes det så kallade regeringsblocket. Kvar i regeringskansliet sitter Socialdemokraterna, ensamma.

 

Den 25 november hade Sverigedemokraterna landsdagar och i anslutning till detta gjorde partisekreteraren en intervju i SvD där han sade att de ”har landat i en annan slutsats, vi vill sitta i regeringen”. Även i Dagens Nyheter (8/10) sade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att: ”Vi vill vara med. Vi har varit tydliga med att det är en ambition att sitta med i en regering efter valet”. Annars väntar avtal och tunga förhandlingar, på en rad olika politiska områden, inklusive budgeten.

Moderaterna har deklarerat att några ministerposter inte är aktuellt för Sverigedemokraterna. Detta bekräftades ytterligare en gång i DN (18/10) av partiledaren Ulf Kristersson: ”Vi ska bilda en borgerlig regering med borgerliga partier”. Kristdemokraterna utesluter ett SD i regeringen och Liberalerna har bestämt sig för att ”ytterlighetspartierna ska få så litet inflytande över arbetsformerna som möjligt”. Därmed kan vi nog avfärda ett konservativt block och ett konservativt regeringsunderlag. Det återstår att se om någon av parterna kan tänka sig att ändra sig. Det borde presenteras tydligt för väljarna och i god tid inför valet hur regeringsunderlaget ser ut.

Därmed är blocken upplösta. 

 

Det tog 15 år för politiken att återställas till Socialdemokraternas drömläge. Det har dock kostat Socialdemokraterna fyra partiledare och två valförluster och säkerligen många sömnlösa nätter. Planen som fick Socialdemokraterna att ensamt besitta regeringskansliet var gedigen och smart. Att Löfven avgick och lämnade över till Magdalena Andersson var en briljant game changer.

När vi går in i valåret 2022 finns en ensam socialdemokratisk regering med ett väldigt gott självförtroende. Precis som det såg ut i svensk politik innan Alliansens tid. Vi är tillbaka i samma politiska läge som 2001. Frågan är om Magdalena Andersson hinner dansa med kossan Doris?

 

Ulrica Schenström är vd för den gröna liberala tankesmedjan Fores. Hon medverkar i SN som fristående krönikör.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Ledare: Alla röster räknas, också i riksdagen

Alla röster räknas, också i riksdagen

Ledare: Vem tar ansvar för viltets kostnader?

Vem tar ansvar för viltets kostnader?

Ledare: Ett kycklingrace med borgerliga förlorare

Ett kycklingrace med borgerliga förlorare

Ledare: Allmänna arvsfonden måste få en ordentlig renovering

Allmänna arvsfonden måste få en ordentlig renovering

Ledare: Tänk lite längre än vad valkompassen visar

Tänk lite längre än vad valkompassen visar
Visa fler