Vem ställer upp för arbetarklassens döttrar i Nyköping?

Varför är Nyköping inte bäst på jämställdhet inom kultur och föreningsliv?

Två av tre ensamstående mammor har inte råd att låta sina barn delta i organiserade fritidsaktiviteter!

Två av tre ensamstående mammor har inte råd att låta sina barn delta i organiserade fritidsaktiviteter!

Foto: Jessica Gow/TT

Krönika2024-09-07 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vem ställer upp för arbetarklassens döttrar i dag? När medlemskap och verksamhetsavgifter drar i höjden och var och en får skylla sig själv utifrån fritidsintressen.

Stanna upp ett ögonblick och tänk på verkligheten. Två av tre ensamstående mammor har inte råd att låta sina barn delta i organiserade fritidsaktiviteter! Lyft sedan blicken till den sociala och ekonomiska verkligheten i vår kommun som den redovisas i den löpande i välfärdsstatistiken: en naken beskrivning av de sociala villkoren.

Utrustning kostar. Varför är klubbdräkter inte föreningarnas ansvar? När kommunen ger föreningsstöd tar vi då för givet att ambitionerna är att alla som vill ska kunna delta. Eller bygger vi tanklöst in fallgropar i form av pengar, detta eviga gissel för den som inte har, och ett ryck på axeln hos de som är bekymmerslösa. Kommunen har ansvar att ta emot (inkludera), inte sortera ut (segregera). Vi kan inte låta slumpen styra!

Klass och kön är en verklighet som inte går att blunda för! 

undefined
Nyköpings kommun inte är snål i stöd till kultur och föreningsliv. Men det kanske finns ett systemfel?

Nyköpings kommun inte är snål i stöd till kultur och föreningsliv. Men det kanske finns ett systemfel? Om vi inte vill att deltagaravgifter ska hindra våra unga att få glädjas åt att kämpa i idrotter och förenas i dans, teater, sång och musik.

Ta Kulturskolan som exempel. 700 kronor per termin. Vilka barn och ungdomar ställs utanför av ekonomiska skäl? 

Visst ska medlemsavgiften till Kulturskolan vara noll kronor. Ingen ska behöva avstå från att delta i Kulturskolans alla underbara aktiviteter av ekonomiska skäl. Har vi inte råd med det i vår expansiva och välmående kommun? Medveten fördelningspolitik är nyckeln!

undefined
I Nyköpings största stadsdel Brandkärr är verkligheten dramatiskt långt från behov och förhoppningar, skriver Ulf-Göran Widqvist.

I Nyköping finns flera hundra föreningar registrerade. Cirka 400 av dessa får ekonomiskt stöd från kommunens kassa (våra skattepengar). För att vara berättigad till olika former av stöd är grundkravet att föreningen har en styrelse och ordning och reda i verksamheten. Och för en dialog med kommunens Kultur och fritidsnämnd. Med pengar följer ansvar, åt båda hållen. Kommunen är entydig: pengarna ska stimulera föreningarna att aktivt arbeta för jämställdhet och integration.

I Nyköpings största stadsdel Brandkärr är verkligheten dock dramatiskt långt från behov och förhoppningar: flickor utanför i djupaste mening. 

Jämställdhet skapas genom politiska beslut!

Lästips

Melody Farshin: 100 K

Nyköpings välfärdsstatistik (”Fakta om folkhälsan i stadsdelar och socknar”)

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.

undefined
Vem ställer upp för arbetarklassens döttrar i Nyköping? skriver Ulf-Göran Widqvist (S) i en krönika.