Vilken annan slutsats kan jag dra när jag läser den färska välfärdsstatistiken om vår kommun? Alla behandlas inte med respekt i Nyköping.
Verkligheten är en spegel av den nationella politiken: gynna och vårda de som har, blunda inför de som har lite eller inget. Nyköpings välfärdsstatistik är glädjande och bekräftande läsning för de som finns högt upp på samhällsstegen. För de på stegens nedre pinnar är den brutalt sorglig.
Tidölaget, partierna som styr landet, kan se Nyköping som sitt kommunala föredöme: välartad med begränsade ambitioner till en fördelningspolitik som minskar samhällsklyftorna. 2025 års kommunala budget är en klar bekräftelse på att vi lever i den urholkade välfärdens land.
Nyköping är sedan en tid ett utpräglat 2/3-samhälle. 2/3 av medborgarna lever i huvudsak på solsidan. 1/3 strävar på skuggsidan.
Läs och begrunda välfärdsstatistiken.
Välfärdsindexet baseras på följande åtta indikatorer:
- Andel förvärvsarbetande
- Disponibel inkomst per hushåll
- Ekonomiskt bistånd
- Andel högskoleutbildade
- Andel öppet arbetslösa
- Ohälsotal
- Sjukpenningdagar
- Valdeltagande i kommunalvalet
Nyköping är uppdelad i 26 stadsdelar och 26 socknar. Höga poäng innebär god folkhälsa och bra socioekonomiska förutsättningar. Låga poäng visar motsatsen. Det mest påtagliga är att poängtabellen är nästan orörlig år från år.
I botten ligger Oppeby Gård 31 poäng, Brandkärr 36, Isaksdal 40, Stenkulla 41, Tystberga 46, Nicolai landsbygd 59, Väster 64, Bogsta 65, Herrhagen 67, Lästringe 79.
I toppen ligger Örstig 214, Halla 189, Kuggnäs 188, Malmbryggshagen 185, Bärbo 178, Svärta 177, Bryngelstorp 174, Krikonbacken 173, Bergshammar 172, Oxbacken 169.
Nyköping sticker ut negativt jämfört med riket eller länet i det faktum att utbildningsnivån är klart lägre i kommunen än i riket som helhet och andelen unga som varken arbetar eller studerar är högre.
Ojämlikheten gör samhället sämre. Entydig forskning. Inte en lågsinnad politisk uppfattning. Ojämlikheten i Sverige har skenat de senaste 20 åren. Klassklyftorna blir allt bredare och djupare.
Men det är inte slumpen som styr dagens skeva ordning, det är politiken: en politik i olika stadier av stillsamt socialt förfall.
Nyköping ska vara en kommun där ingen lämnas utanför och framtiden ser möjligt ljus ut för alla: de ambitionerna ska prägla Nyköpings politiska ledarskap!
Varför sker bara mycket små förändringar? Är vi rädda för förändringar?
Lästips: Fakta om folkhälsan i Nyköpings kommun 2024
(Handlingen finns hos Nyköpings kommun. /Red)
Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.