Enkelriktad politik i mellanmjölkens land

Socialdemokraterna ska inte vara alla till lags.

Foto: Privat

Krönika2021-09-04 05:24
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Slaktar’n på torget i Nyköping är en diskussionsvillig provokatör, men med reservationer. ”Lagom”, säger han, ”är det bästa sättet att möta kunderna. Vi är ju landet lagom.” Med milda protester betalar jag mina isterband och min leverpastej. Sverige är i verkligheten ett av världens mest särpräglade, för att inte säga extrema, länder. World Value Survey mäter löpande människors uppfattningar om sig själva och hur förhållandena ser ut i Europa. I de flesta avseenden som rör människors relationer och kulturella värderingar skiljer vi ut oss.

Men lagom är en förförisk och korrumperande politisk etikett. 

I dagens politiska landskap kan det betyda att alla viktiga frågor måste avgöras i den politiska mitten, ytterkanterna är betydelselösa. Och då talar vi inte om de klassiska mittenpartierna Liberalerna och Centern (som idag i viktiga avseenden är högerpartier), utan menar den breda mitten, där allt till höger om Vänsterpartiet ingår. Ledarskribenter i Dagens Nyheter torgför gång efter annan att Socialdemokraterna är slut om partiet inte tydligt markerar sin plats som ett mittenparti. Att inte göra denna marsch åt höger kommer att medföra samma undergång som drabbat en rad S-partier på kontinenten. 

Denna vet-bäst-attityd är både arrogant och förödmjukande. Socialdemokraterna är fortfarande Sveriges största parti trots motgångarna och röstförlusterna de senaste valen. Mycket talar för att den kommande partikongressen i november kommer att ta en strategi med starka satsningar på social rättvisa, jämlikhet och miljöreformer, i en anda av Stefan Löfvens humanism. 

Förhoppningsvis skapas ett nytt självförtroende i partiet efter det förödande januariavtalet. Finansminister Magdalena Andersson presenterade nyligen reformmöjligheter för 74 miljarder kronor. Pengar som ska minska de ekonomiska och sociala klyftorna mellan medborgarna. Pengar som ska skapa ökad trygghet och därmed ökad personlig frihet: Klassmarkeringar helt enkelt.

Översatt till politik i Nyköping innebär nytändningen att klassklyftorna måste minska, inte minst genom satsningar på skola, vård och omsorg och en aktivt uppsökande socialtjänst. Dessutom måste fixeringen vid centralorten ge vika för en markerad uppmärksamhet av behov och önskningar hos medborgarna i Nyköpings småorter. De centrumfixerade glömmer ofta att cirka en tredjedel av kommunens invånare bor i småorterna. Och vi betalar alla samma kommunalskatt.

Lästips

Erik Bengtsson: Världens jämlikaste land?

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.