Ett önskat manifest 2022 för S och C i Nyköping

Den som vill styra Nyköping behöver vinna både stad och land.

Foto: Privat

Krönika2021-03-06 05:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyköpings kommun är markerat delad i stad och i landsbygd. Två tredjedelar av kommunens invånare bor i stan. En tredjedel är bosatta i kommunens många småorter på landsbygden. Socialdemokraterna är starka i stan. Och Centern på landsbygden. 

Hur ska de två folkrörelsepartierna bli attraktivare? Svaret är i grunden enkelt: Partierna måste leverera godheter som medborgarna tycker om. De måste omvandla de värderingar de står för till praktisk angelägen politik. De måste bry sig, vara lyhörda och stå för sina löften. Att vara trovärdiga helt enkelt.

Raden av viktiga politiska frågor som behöver stärkas och förbättras i vår kommun är lång. Det är prioriteringarna som styr vilka sakfrågor som kommer högt på arbetslistan. Olika former av social och kommersiell service är mycket angelägna för medborgarna både i stan och i de små orterna. Vad bör då C och S göra för att svara upp till medborgarnas önskemål och förväntningar på småorterna och i stan? För att vara trovärdiga krävs att en rad handfasta och synliga projekt startas redan i år 2021.

Politiska folkrörelser bygger sin legitimitet och attraktion på förmågan att omsätta sina värderingar i praktisk politik. Det förutsätter ett öppet sinne, ett aktivt lyssnande och en verklig dialog med invånarna om angelägna vardagsvillkor. I valet 2018 var fler än 30 procent av de röstberättigade 65 år eller äldre. En självklar konsekvens är att politiken måste garantera ökad kvalitet och trygghet i äldreomsorgen. Det förutsätter en utbyggd äldreomsorg på småorterna, och en fördjupad social ”grannsamverkan”.

I småorterna är byggandet av flerfamiljshus ett starkt uttalat behov. Ansvaret för att främja byggandet på småorterna ligger hos kommunens politiker. Varje möjlighet att stärka den kommunala boendeservicen på landsbygden måste tas till vara. Det handlar om respekt och omtanke före ett stramt kommunekonomisk tänkande. Det handlar också om rättvisa i den geografiska och skattemässiga relationen mellan stan och landsbygden. 

Lika viktigt som fokus på de äldre är att sätta ungdomarnas behov högt på dagordningen. De förenings- och sportaktiva ungdomarna är väl försedda med lokaler och aktiviteter. Värre är det för alla de unga utan föreningshemhörighet som saknar trygga och kreativa mötesplatser. Fritidsgårdar i kommunal regi är självklarheter: uppmärksamhet, omtanke, trygghet och kreativitet. Agera nu och öka ambitionerna inför valet.