Ett samhälle där unga män skjuts till döds

Där unga män skjuts till döds går också det nära samhället sönder.

Foto:

Krönika2020-09-18 15:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Offret är en ung man. Bara i Nyköping har vi läst detta två gånger i år. Det dödliga våldet utgör en djupt oroväckande utveckling. 

I torsdags natt sköts en ung man till döds nära Långbergsskolan. I början av juni sköts en annan ung man till döds nära Rosvalla. De två morden kastar en skugga över vårt samhälle och det ganska omfattande arbete som polisen, kommunen och andra lägger ned för att göra Nyköping tryggare. 

Varje brott har sina detaljer, motiv och gärningsmän, men sett till helheten krävs ett förnyat samhälleligt grepp på det lokala brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Polisen lägger redan stor vikt på att bryta in i kriminella miljöer. Att störa och försvåra handeln med narkotika, vapen och andra illegala varor är ett tungt vägande inslag. Sociala myndigheter har i samverkan med polis och skola, att göra det svårt att kunna nyrekrytera unga till den undre världens småbrott. Det är ett arbete som aldrig blir färdigt, men alltid måste prioriteras högt. Det finns alltid mer att göra.

I kommunens Handlingsprogram för en tryggare och starkare kommun, som gäller för åren 2016-2020, står följande: ”Hotbilder i samhället förändras ständigt och påverkas av samhällsutvecklingen både i Sverige och i omvärlden. Hoten har blivit mer komplexa och globala och en händelse i en del av världen kan få följdverkningar i en annan.”

Samhällsutvecklingen, det grova våldet, skottlossningar och mord, gör sig påmint också i vårt närområde. På det följer otrygghet och osäkerhet. Där unga män skjuts till döds går också det nära samhället sönder. 

Känslan av trygghet bygger inte bara på vad polisen lyckas att motverka eller förhindra. Det handlar även om hur våra nära miljöer upplevs. Inte minst är det en fråga om makten över natten. De tysta timmar när de allra flesta Nyköpingsbor sover. Offentliga ytor i svagt eller inget ljus, skuggiga cykelvägar, skogsdungar eller gräsytor med liten eller dålig insyn – sådant måste ett kommunalt trygghetsarbete ha stenhård koll på. Där det är möjligt måste den otrygga miljön byggas bort eller badas i ljus.

De två morden i år har skett i närheten av en skola och en idrottsanläggning. Där är det full aktivitet på dagarna och ibland också tidiga kvällar. På natten följer ofta ett tomrum, något att döljas i. 

Minns att det bara är ett halvår sedan förskolan Fjärilen brann ned i Brandkärr. Och nu senast på torsdagsmorgonen brann det i tre containrar vid trädgårdstippen nära Rosvalla, enligt räddningstjänsten för fjärde gången sedan i juli. Även detta är en undanskymd miljö.

När vi talar om att vi måste skingra mörkret är det både bildligt och handfast menat.