EU är inte längre en garant för demokrati

Unionens grundprinciper hånas och trampas på.

Foto: SN

Krönika2021-04-03 05:48
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har tre länder inom EU lämnat unionens demokratiska regler och principer. Slovenien har gått i armkrok med de antidemokratiska Ungern och Polen. Hur länge kan EU acceptera att unionens grundprinciper hånas och trampas på? 

På 1960-talet var Slovenien den friaste av Jugoslaviens republiker. Jag minns mina besök på arbetarstyrda fabriker, ett unikum inom Europa, och ett upphetsande föredöme inom den västeuropeiska vänstern. Slovenien vägrade att identifiera sig med Balkan. Slovenerna hävdade att nationen tillhörde Centraleuropa, i grunden väst. Den verbala rörelsefriheten accepterades av den jugoslaviska regeringen, det var ju bara ord. 

Oförskyllt hamnade jag i Sloveniens tiodagars krig 1991: en nästan oblodig frigörelse från ett sammanfallande Jugoslavien. Hoppet levde ännu om en ny form av maktdelning mellan arbete och kapital: de arbetarstyrda företagen tycktes fortfarande ha en framtid. Men icke. Självständigheten öppnade för nya tankar om politisk och ekonomisk makt. Det nära samarbetet mellan Slovenien och Österrike och Italien öppnade dörrarna på vid gavel för en ny tid och en ny ekonomi: den regellösa marknaden.

Under 1990-talet och det begynnande 2000-talet svajade den liberala demokratin betänkligt, men flerpartisystemet slog rot och Slovenien beskrevs år efter år som en väl fungerande och stabil demokrati. Reformeringen belönades 2004 med medlemskap i EU och Nato. Därmed tycktes allt väl från EU-kommissionens sida. Mina socialdemokratiska och liberala kontakter vittnade dock om att det bakom den polerade fasaden växte fram ekonomiska och politiska konstellationer utan demokratiska ambitioner.

Centralpersonen i det slovenska maktspelet är premiärministern Janez Jansa. En fullblodsspelare som var försvarsminister redan för 30 år sedan. Jansa går samma väg som sin nära vän, den ungerske premiärministern Viktor Orban. Jansa angriper den fria pressen som nationellt opålitlig. Han drar in budgetpengar från den nationella nyhetsbyrån STA med samma anklagelser. Han angriper domarkåren för att vara maffiastyrd. Han är starkt främlingsfientligt och odlar kontakter med nynazistiska rörelser. 2014 fängslades han för korruption. Han är klimatskeptiker.

Lästips

Sanimir Resic: En historia Balkan – Jugoslaviens uppgång och fall

Sanimir Resic: Jugoslaviens undergång – Krigen, freden, framtiden

Goran Vojnović: Jugoslavien – mitt hemland

Goran Vojnović: Blattejävlar  (Blattejävlar är den mest sålda boken i Slovenien någonsin)

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar i SN som fristående krönikör.