Rösta – ditt Nyköping styrs av EU-valet

Skyll inte allt på Bryssel. Den nitiska övertolkningen görs på närmare håll än du tror.

SKR, Sveriges kommuner och regioner, fastnade i en övernitisk tolkning av EU:s arbetstidsdirektiv.

SKR, Sveriges kommuner och regioner, fastnade i en övernitisk tolkning av EU:s arbetstidsdirektiv.

Foto: Madeleine Hergils

Krönika2024-06-01 06:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Omkring 60 procent av alla beslut som fattas i Nyköpings kommunfullmäktige har bäring på lagar och reglar som skapas i EU-systemet. Även om Bryssel är en bit bort så är effekterna av EU-beslut högst påtagliga i vårt vardagsliv. Men besluten är inte ristade i sten, de är föremål för tolkning. 

EU:s beslut är oftast allmänna principer som medlemsländerna förväntas följa. Men, och detta är oerhört viktigt, EU-principerna ska förvandlas till nationell lag och tillämpas efter nationella förhållanden. Tyvärr har vi en lång tradition i kungariket Sverige att byråkratiskt övernitiskt tolka EU-beslut: negativt alltså! 

undefined
EU:s avfallsdirektiv säger inget om förbud för svenskar att roa sig vid Valborgseldar.

Under senare tid har vi sett ett par riktigt svårartade övernitiska byråkrattolkningar, på tvärs mot svenska medborgares normala sätt att leva livet. 

Det första exemplet är tolkningen av EU:s arbetstidsdirektiv: Sammanhållen ledighet före rationella arbetstidscheman. SKR (Sveriges kommuner och regioner) fastnade i en destruktiv byråkratisk och snäv tolkning, och fann det nästan omöjligt att fixa undantagsregler för arbetsverkligheten för ambulansförare, undersköterskor, personliga assistenter och många andra. Efter stor dramatik lyckades SKR och de kommunala företagens arbetsgivarorganisation ta sitt förnuft till fånga och ordna dispenser.

Det andra exemplet är väl så eländigt, om än inte lika dramatiskt för den enskilde: Förbudet att tillåta brasor vid Valborg. EU:s avfallsdirektiv säger inget om förbud för svenskar att roa sig vid Valborgseldar. Obegripligt att en lång rad svenska kommuner förbjöd brasorna med hänvisning till EU-beslut. Detta är nitisk byråkrati när den är som sämst. Så håll ett öga på kommunens hantering av EU-beslut. Ställ frågor till det lokala politiska parti som står dig närmast.

undefined
Det är klokt av Nyköpings medborgare att rösta i EU-valet, skriver Ulf-Göran Widqvist.

Det är klokt av Nyköpings medborgare att rösta i EU-valet. Vi är starkt beroende av omvärlden, inte minst på grund av vårt stora exportberoende. Verkligheten och framtiden hänger ihop. Notera följande fem godheter med vårt medlemskap i EU:

  • För fler och säkra svenska jobb
  • För att hindra gränsöverskridande brottslighet
  • För att stoppa miljökrisen
  • För att säkra allas lika värde
  • För att säkra vår demokrati

Den 9 juni väljer vi till EU-parlamentet (mycket mäktigt) där våra svenska ledamöter agerar efter de politiska partier de tillhör.

Rösta den 9 juni med samma känsla som du röstade i riksdagsvalet!

Och glöm inte: Högerextremisterna är på stark frammarsch inom EU, som i Sverige. 

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.