Förskolan är inte till för att ge mig egentid

Sakine Madon

Sakine Madon

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Krönika2023-09-15 12:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har du gjort något annat än att studera eller jobba när ditt barn är på förskolan?

När Sveriges Radio ställer den frågan till småbarnsföräldrar varierar svaren (P1 Morgon, 11/9). Det förekommer svar som att man kanske gjort det eller tänkt tanken, då det är slitigt att ha barn, att man behöver vila upp sig och få egentid. Någon försvarar sig med att man ju blir trött som förälder till två barn.

Skånska Eslöv hör till de kommuner som infört krav på att föräldrar med barn på förskola ska lämna in intyg från arbetsgivaren om när och i vilken omfattning de arbetar. Även föräldrar som studerar måste uppge tider. Eslövs förskolechef, Eva Mellberg, berättar för SVT att reaktionerna har varit starka. "Några tycker vi försvårar för dem när de inte får lämna barnen för att handla och laga mat", säger hon (8/9).

Men ursäkta? Förskolan är inte till för att användas som en extra barnvakt. Egentid, att vila ut eller laga mat utan hungriga barn i köket får man ordna och lösa på andra sätt än att utnyttja förskolan. Som det föredömligt tydligt uttrycks på Uppsala kommuns hemsida: "Barnet har rätt att vara på förskolan eller familjedaghemmet så lång tid som du arbetar eller studerar plus restid. Du har inte rätt att ha barnet på förskola eller familjedaghem när du gör andra saker som till exempel fritidsaktiviteter eller att handla."

undefined
På en del föräldrar låter det nästan som om det är en rättighet att få vila ut eller fixa privata saker i lugn och ro när barnen är på förskola. Det är det inte, skriver UNT:s Sakine Madon i en krönika.

Det är en sak att göra ett snabbt ärende någon enstaka gång. Livet med barn kan vara oförutsägbart och lämpar sig sällan för överdriven fyrkantighet. Men på en del föräldrar låter det nästan som om det är en rättighet att få vila ut eller fixa privata saker i lugn och ro när barnen är på förskola. Det är det inte, varken enligt lag eller för hur man som ansvarsfull medborgare borde bete sig. Många kommuner är i ett svårt ekonomiskt läge, och det finns betydligt mer prioriterade uppgifter än att lösa småbarnsföräldrars vardagspussel.  

I Eslöv har förskolerektorer, enligt ansvarig chef, redan sett en minskning i antalet förskoletimmar sedan föräldrar har behövt lämna in intyg. Det indikerar att det funnits ett visst överutnyttjande av barnomsorgen tidigare. 

Tro mig, jag vet det mesta om att vara småbarnsförälder med konstant tidsbrist och en längtan efter att i ensamhet bara få sitta på en stubbe långt ut i skogen. Men det faller förstås på oss som föräldrar att få ihop livet och fritiden. Kommunens barnomsorg är inte till för vår egentid.   

Sakine Madon är politisk chefredaktör på Upsala Nya Tidning (lib). Texten har tidigare publicerats där