Samma Frappart har sedan tidigare skrivit in sig i fotbollshistorien genom att också vara den första kvinnan att döma en Champions League-match för herrar. Fotboll har en räckvidd och inflytande som ingen annan fysisk sport. I EM 2020 har sammanlagt 24 nationer varit med och tävlat. För första gången i EM:s historia har matcherna spelats i 13 olika städer runtom i Europa, istället för att, som tidigare, ha en värdnation eller två. I stora delar av världen saknas dock fortfarande möjligheter för kvinnor att utöva sporten. Och i de delar av världen där det står kvinnor fritt att ägna sig åt vadhelst de vill på sin fritid, har dock herrfotbollen ett långt försprång i fråga om utövande.
Det var trots allt så pass nyligen som i mitten av 80-talet som det första officiella EM för damer gick av stapeln. Och så sent som 2004 föreslog den dåvarande presidenten för internationella fotbollsförbundet, Fifas, Sepp Blatter att damerna skulle börja spela med tightare shorts och mindre tröjor för att skapa femininare spelare och därmed locka mer publik. Ett sådant sexistiskt uttalande från en så pass inflytelserik person är idag otänkbart.
Att fler kvinnliga domare utses att döma herrmatcher på högsta nivå är en mer än välkommen utveckling. Inte bara för att domaruppdraget borde vara ett könlöst yrke såtillvida att den som uppfyller de fysiska förutsättningarna är kvalificerad för uppdraget, oavsett kön. Fler kvinnliga domare på herrsidan har dessutom ett stort signalvärde ifråga om kvinnors delaktighet och deltagande i fotbollssammanhang. För trots att villkoren för damfotbollen har förbättrats, även utan tightare shorts och mindre tröjor, så är det fortfarande ett gap mellan herrfotboll och damfotboll.
Tidigare i år blev brasilianskan Edina Alves den första kvinnan, utsedd av Fifa, att döma en herrfotbolls-match i klubblags-VM som spelades i Qatar tidigare i år. Redan kommande år, dock med en förskjutning på ett halvår, ska också herrarnas fotbolls-VM spelas i just Qatar; en absolut monarki där kvinnor fortfarande måste få tillstånd ifrån en make, broder eller manlig kusin för att göra det mesta i livet. Huruvida kvinnor ens får titta på arenafotboll låter jag vara osagt.
Både Uefa och Fifa har traditionellt sett försökt att vara icke-politiska organisationer och dra en skiljelinje mellan å ena sidan fotboll och å andra sidan politik. Det är fullt förståeligt. Men tänk vilken progressiv icke-politik det vore om Fifa utser en kvinnlig huvuddomare att döma i öppningsmatchen, den 22 november 2022, då Qatar är det ena laget som kommer att spela.
Carolina Bergquist är jurist och tidigare ledarskribent i SN, uppväxt i Nyköping. Hon medverkar som fristående krönikör.