Gör upp med rasismen, Nyköping!

Det är något problematiskt med Nyköping – och det går långt tillbaka i tiden.

David Lindén

David Lindén

Foto: Pressbild

Krönika2024-06-15 06:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns tyvärr ett arv i Nyköping och det illustrerades väl då riksdagsledamoten David Lång (SD) blev ”påkommen” när han hade lite för mycket innanför västen. Att skandera ”Ausländer raus” kan tyckas vara ett exempel på dålig musiksmak (ingen vettig person av kvinna född gillar eurodisco), men det handlar inte bara om detta. 

I en tidigare krönika har jag belyst den sörmländska överklassrasismen och den lyckades etablera sig till den nivån att Nyköping en gång i tiden var centrum för Vikingarocken. Ultima Thule var och är ett band som i princip var i centrum för den nynazismvåg vi bevittnade på 1990-talet. Till detta ska läggas greve Ian Wachtmeister, vars Ny Demokrati kunde säga otroligt otrevliga saker. Om detta kan man säkert invända, ety Ian var trevlig att ha på middag, men det går inte att runda det faktum att hans partiföreträdare sa saker som människor i dag inte överhuvudtaget skulle skriva under på.

David Lång, som är född i Stigtomta, kanske är en trevlig person, men varför händer det alltid att SD-företrädare säger konstiga saker efter några glas? Om detta går det inte att dra till med någon bortförklaring. 

Kort sagt: Om du på fyllan skrålar att utlänningar ska ut tycker du helt enkelt inte om utlänningar. Kanske handlar det om ren rasism eller det faktum att du tillhörde den skinnskallegeneration som gjorde livet surt för mina släktingar. Vissa har ändrat sig men där ”vinet går in så går vettet ut” och David Lång verkar vara precis denna typ. 

undefined
Om du på fyllan skrålar att utlänningar ska ut tycker du helt enkelt inte om utlänningar. Kanske handlar det om ren rasism eller det faktum att du tillhörde den skinnskallegeneration som gjorde livet surt för mina släktingar, skriver David Lindén.

På ett personligt plan är det lätt att bli ledsen och resignerad när man har tillhört de borgerliga som länge propagerat för att man skulle kunna adressera migrationsproblematiken. Men det är dessvärre något som är problematiskt med Nyköping och detta kan spåras långt tillbaka i tiden: Varför har vi en linje från 1930-talets godsägarnazism till Ian Wachtmeisters främlingsfientlighet och Ultima Thule för att slutligen kulminera i David Långs ölskrålande? 

Det är på många sätt larvigt, men ändå inte och det bottnar i min hemstad. Varför kan vi inte göra upp med rasismen? Varför skapar vi människor likt David Lång som efter några glas sjunger annat än Ulf Peder Olrog? Varför har vi skapat ett klimat där man tycker det är okej att vara skinnskalle? 

undefined
Varför har vi en linje från 1930-talets godsägarnazism till Ian Wachtmeisters främlingsfientlighet och Ultima Thule för att slutligen kulminera i David Långs ölskrålande? skriver David Lindén.

Tyvärr finner jag inga svar. Men däremot tycker jag att det finns en obekväm lång linje till den tid som var. Till bröderna von Rosen och Rutger Essén. Sörmlandsnazismen har ständigt funnits där för alla att beskåda. Den rasismen vill jag helt enkelt inte vara en del av och detta borde varje sörmlänning tänka till omkring.  

Om detta går det att berätta och jag skäms att Ultima Thule var aktiva i min hemstad.

Skäms! 

David Lindén är författare och historiker. Han medverkar som fristående krönikör i SN.