Har vi lärt oss att ha bättre beredskap?

Den som vill vara förberedd måste träna på det.

Foto:

Krönika2021-09-10 05:18
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns två förhållningssätt till detta med höst och nalkande vinter. En del suckar över vädret och mörkret, andra tänder ljus och dricker värmande te. Jag vet vad jag föredrar. Påminner mig om det när nyhetsrapporteringen och verkligheten handlar om skyfall, översvämningar, talibaner, våldsbrott, hackerattacker och nedskräpning i hav och på land. Det går att förebygga och lösa problem! 

Vår inställning och hur vi själva agerar spelar roll. Hög beredskap, motståndskraft och förmåga att laga efter läge kan och måste vi träna på hela tiden. 

Att kunna se osanningar i sociala medier och säga ifrån när någon sprider lögner är viktigt. Är det rimligt, sant eller fördomsfullt? Att städa i diskussioner och socialt umgänge är att värna demokrati och grundläggande värden. Det finns ingen myndighet som kan hålla reda på all dynga som sprids. Här måste alla hjälpa till.

Att klara vardagen trots ett längre strömavbrott eller när livsmedelsbutiken har stängt är förstås nödvändigt. Vi är bortskämda med att det mesta är lättillgängligt idag, men kanske har pandemin lärt oss att ha lite bättre beredskap hemma? Om inte borde vi träna på att öppna en konservburk i stället för att tömma butikerna på toalettpapper och jäst när krisen kommer.

Många myndigheter utvärderar insatserna efter större olyckor och kriser. Ofta dras slutsatser om vad som borde göras och en del blir också gjort. Nu senast såg vi hur New Orleans klarade årets höststorm Ida bättre än Katrina 2005. Myndigheter och enskilda var bättre förberedda. I Sverige har förmågan att bekämpa skogsbränder utvecklats genom att vi skaffat egna helikoptrar som kan skopa vatten.

De kommande åren kommer många att få fler uppdrag som handlar om att bygga ett starkare Totalförsvar i landet. Vårt moderna samhälle är sårbart vilket utnyttjas av vissa statsmakter, av kriminella aktörer och galningar. Dataintrång och integritetskränkningar kan exempelvis ställa till mycket stor skada. Det är lätt att tro att företag och myndigheter får sköta saken med bättre brandväggar. Men IT-säkerhet kräver att också användare skärper sig. Håll reda på din dator och byt lösenord oftare så bidrar du till Sveriges motståndskraft.

Vecka 39 infaller årets Beredskapsvecka i regi av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Syftet är att få fler att tänka efter hur man klarar vardagen vid kris och krig. Vid länsstyrelsen har vi beredskapsenheten som sysslar med frågorna hela tiden. Deras erfarenheter och täta kontakter med länets kommuner och olika myndigheter har vi haft glädje av många gånger. Av dem har jag lärt mig att det är bra att ha ordning på det man har, att ha tänkt igenom hur man kan lösa olika situationer och att det vid kris är bättre att bestämma sig och agera än att fundera för länge. 

Beatrice Ask är Sörmlands landshövding. Hon medverkar i SN som fristående krönikör.