Hvad vilja socialdemokraterna?

Den sociala anständigheten måste återupprättas.

Ulf-Göran Widqvist (S), författare och småföretagare

Ulf-Göran Widqvist (S), författare och småföretagare

Foto: Jens Alvin

Krönika2023-07-01 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Olof Palme mördades den 28 februari 1986. Sverige miste en internationellt respekterad statsman. Socialdemokraterna förlorade en ideologiskt markerad och rättvisehängiven ledare. När Palme försvann från den politiska scenen bröts en lång och imponerande social förändring i Sverige, inte minst i fråga om kvinnors ställning: jämställdhet och jämlikhet.

En ny tid tog sin början. Gemensamt offentligt ansvar tonades ner till förmån för avregleringar och privatiseringar.  

Carl Bildt 1991 - 1994 införde ”valfrihetsreformen” friskolan.

Göran Persson 1996 - 2006 avskaffade arvs- och gåvoskatten. Tillsammans med Miljöpartiet höjde han skolpengen till fristående skolor, från 85 %, till dagens nivå på 100 %. Nu var manegen för marknadsskolan krattad. Och därmed dagens kaos på utbildningsområdet och girigheten inom de ”fria” skolorna.

De grövsta spikarna slogs av Reinfeldt-Borg 2006 - 2014.

Åren 2014 – 2022 leddes landet av socialdemokratiska regeringar, beroende och styrda av centerpartister och liberaler: En ideologisk kapitulation.

Inom socialdemokratin växer nu medvetenheten att de grundläggande värderingarna om social rättvisa måste omsättas effektivt i praktisk politik. Socialdemokratin måste sluta prioritera låg statsskuld framför långsiktiga och breda satsningar på den fysiska infrastrukturen: vägar, järnvägar, flygplatser, hamnar, elförsörjning, bostadsbyggande, matproduktion. Och den humana infrastrukturen: sjukvård, äldreomsorg, barnomsorg, socialtjänst, arbete som förebygger kriminalitet, ungdomsgårdar, alla nivåer och inriktningar av utbildning, kulturmångfald, bibliotek. Allt präglat av en fördelningsstrategi där de omäktiga, osedda, ska få mest. 

Hela Sverige har rätt att leva. Den sociala anständigheten måste återupprättas. För detta krävs mycket stora ekonomiska omfördelningar från statskassan till kommuner och regioner. Doroteaborna betalar betydligt höge skatt än vi i Nyköping, men får bara en bråkdel av Nyköpingsbornas sociala service.

Socialdemokratin är ingen revolutionär rörelse, men det jäser i medlemsleden och kraven på en rättvis och jämlik politik blir allt tydligare och hårdare. Dagens högerland är ovärdigt demokratin och förringar medborgarrätten.

Socialdemokraterna kan inte vinna 2026 års val genom att medborgarna (eventuellt) tröttnar på den regerande brunhögerns klasspolitik. Socialdemokraterna kan bara vinna val på en kraftfull och trovärdig rättvisepolitik som får medborgarnas respekt och gillande.

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.

Magdalena Andersson (S) talar under Socialdemokraternas dag i Almedalen.
Magdalena Andersson (S) talar under Socialdemokraternas dag i Almedalen.