I år ska mitt sparande banta – och tjäna pengar

Att koldioxidbanta sparandet är nyttigt.

Foto:

Krönika2021-01-18 05:51
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Januari är en månad för nystarter. Det brukar vara fullt på gymmen när vi år efter år känner att "i år är det faktiskt dags att komma i form". Men det finns ett annat nyårslöfte som väger betydligt tyngre än samhällets kroppshets – att börja koldioxidbanta. 

I år behöver många av oss mer än någonsin en känsla av nystart. Känna att pandemiåret 2020 snart är ett minne blott så att vi äntligen får umgås och kramas igen. Slippa oro för oss själva eller dem vi älskar. Men faktum är att en annan oro fortsätter att gnaga i mig. För hur gärna jag än vill se ett slut på coronapandemin så är klimatförändringarna vår tids största hot mot mänskligheten. 

Jag brukar inte ha några nyårslöften, men mitt mål med det här året är att försöka koldioxidbanta. Men något jag sällan tänkt på är att även de pengar jag investerar har ett koldioxidavtryck. 

Sedan jag började i pensionsbranschen för ett år sedan har jag insett vilket enormt kapital som investeras i våra pensioner. Svenska arbetsgivare betalar 500 miljoner kronor till sina anställdas tjänstepension – varje dag. Och då är tjänstepensionen bara en liten del av allt vårt sparande. Inser ni vilken påverkanskraft som finns i vårt sparande?

Jag försöker investera mer i de bolag som erbjuder lösningar på världens hållbarhetsutmaningar, oavsett om det är miljömässiga eller sociala utmaningar såsom hälsa eller jämställdhet. Både för att det känns bra, men också för att jag tror att de är bättre positionerade för att klara sig bra på lång sikt.

På samma sätt vill jag investera mindre i bolag som släpper ut mycket koldioxid. Dels för att jag vill investera i företag som tar hänsyn till miljön och bidra till ökad efterfrågan på dem. Men också för att det måste bli allt dyrare att släppa ut koldioxid de kommande decennierna, annars kommer vi inte klara Parisavtalet som världens ledare skrivit under. När det blir dyrare att släppa ut blir lönsamheten sämre för bolag med höga koldioxidutsläpp.

Detsamma gäller fossila bränslen. Världens ledare har enats om att vi behöver styra bort från det fossila till det förnybara. Vad tror ni händer med avkastningen på oljebolag när efterfrågan sjunker för att politiker till exempel förbjuder nya bilar som körs på fossila bränslen, som i Storbritannien? 

De flesta fondbolag redovisar koldioxidavtrycket för sina fonder. Dessutom finns det information eller filter på många ställen där man kan köpa fonder, som gör att man kan sortera fram fonder utan fossila investeringar eller med låg koldioxidrisk. Om ni tycker att det känns motigt att ställa om kosten eller börja träna, så varför inte sätta dig vid din dator och se över ditt sparande. Låt pengarna banta som nyårslöfte – koldioxidbanta!

Johanna Lundgren Gestlöf är till vardags hållbarhetschef på SPP och tidigare ledarskribent på SN. Hon medverkar som fristående gästkrönikör.