I vår tid kan inte ens rock förflytta berg

Även rockens spretigaste pudelfrisyrer lämnar ett tomrum i vårt hårt prövade lokala kulturliv.

Krönika 10 april 2021 05:36
Detta är en ledarkrönika. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Estetklasserna vid Nyköpings gymnasiums traditionella vårkonsert är en av ljuspunkterna under våren i det lokala kulturlivet. Den bjuder på färgklickar och entusiasm, kreativitet och musikalitet, där såväl nostalgiker som samhällsbetraktare ofta kan hitta något matnyttigt utöver det rent underhållande. Det har varit möjligt också som allmänhet att ta del av dessa framträdanden – och jag har gjort det vid flera tillfällen. Någon gång har det till och med blivit en ledare efteråt.

Men inget är nu sig likt. Än en gång ger sig pandemi- och smittskyddsrestriktionerna till känna – och vårframträdandet (SN 9/4) blir som bäst internt med några brottstycken ur musikalen Rock of Ages. Det där är en liten högtidsstund för den som uppskattar show och energi, eller bara har minnen av världen och livet då de sprejade spretande pudelfrisyrerna rockade 1980-talets musikscen. På den tiden var hårrock och hårdrock till och från samma sak. 

 

Det symbolstarka från vår dåtid tuktas av vår nutid. Frustrationen i att stå redo där vid scenkanten som estet-elev i trean och sedan inte få springa fram och leva ut till tonerna av I Wanna Rock eller The Final Countdown, den är lätt att förstå. 

Det är inte bara skolornas utåtriktade verksamheter som hamnat i kläm. Alla förstår säkert varför, det smittskyddssäkra går före det osäkra. Det har slagit mot våra lokala företagare, butiker och restauranger. Det har varit hårda tider för kultur och evenemang. Det har tärt på den lokala idrottens kraft och resurser. Alla som uppskattar de nära, utåtriktade lokala evenemangen – musik, mässor och matcher – har fått klara sig utan. 

Den 1 april, ja just då, kom besked från regeringen, Centerpartiet och Liberalerna om ytterligare stödåtgärder till kultur och idrott. En miljard drygt till kulturområdet, en miljard drygt till idrotten och löften om ett nytt ekonomiskt stöd till arrangörer av evenemang som under juli-december 2021 som inte kan genomföras eller måste begränsas i stor utsträckning. Kultursektorn har tagit mycket stryk, stöden kan förhoppningsvis lappa något som går att laga. Prövningarnas tid är inte över än.

 

Det finns små ljuspunkter, nyligen kom besked om att Sörmlands Museum öppnar igen efter att ha haft stängt i fyra månader. Steg för steg kommer en mer ”normal” vardag också för vårt lokala kultur- och idrottsliv. Detta må vara en begränsad tröst för avgångseleverna. Vårkonserten är ofta pricken över i för gymnasiestudierna. Men det kommer en tid efteråt. Även om den stunden kan kännas långt bort, kryper den trots allt närmare. 

Om inte annat, behöver vi minnas det som Rock of Ages lämnar publiken med: Don’t Stop Believing.

 

Olof Jonmyren är politisk redaktör.

Kommentera
Ämnen du kan följa