Landar skattepengarna rätt i Nyköping?

De fick tacket, men inte pengarna. Är det respekt? Är det rättvisa?

I min politiska värld är respekt och rättvisa ledord. Av det följer att de som har makten inte ena dagen kan prisa de som drog det tyngsta lasset, men andra dagen glömma dem när nya skattepengar ska fördelas, skriver Ulf-Göran Widqvist (S) i en krönika.

I min politiska värld är respekt och rättvisa ledord. Av det följer att de som har makten inte ena dagen kan prisa de som drog det tyngsta lasset, men andra dagen glömma dem när nya skattepengar ska fördelas, skriver Ulf-Göran Widqvist (S) i en krönika.

Foto: Marcus Gustafsson

Krönika2024-02-03 06:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vänder det snart? Med ekonomin alltså. Din kanske. Landets – tveksamt. Bankernas – alltid upp! Hur blir det i Nyköping, då? Med de nya skattepengarna?

För ”vanligt folk”, vi som inte tjänar över brytpunkten i skatteskalan (50 000 i månaden), är två skatter de helt dominerande: kommunskatten (21,42 kr) och regionskatten (10,83 kr). Vi betalar alla samma del av varje intjänad 100-lapp (32,25 kr). De som tjänar mer än 50 000 kr i månaden betalar också statlig skatt. Men de är inte särskilt många. I Nyköping är den genomsnittliga inkomsten knappt 30 000 per månad. 

Det är alltså till kommunpolitiken vi betalar i särklass mest skattepengar. Här bör vi ägna det mesta av vårt politiska intresse (om vi har något). Här kan vi påverka allra mest. Här har vi våra ledamöter i kommunfullmäktige och nämnder. De vi har givit vår röst i valet. De som bor i granngårn.

I Nyköping bor drygt 58 000 personer. Kommunens budget för 2024 är cirka 4,3 miljarder kronor (4 300 000 miljoner). Den springande punkten är hur alla dessa pengar fördelas.

I mitt ”klipparkiv” hittar jag dessa rader från Aftonbladet 2/9/20. ”Omkring 5 000 svenskar har anmält att de skadats av corona som de fått på jobbet. Åtta av tio är kvinnor och mer än hälften arbetar som undersköterska, hemvårdare eller personlig assistent. En blixtbild av vilka som stått i första ledet under pandemin.” Notera att uppgiften är från de första sex månaderna av pandemin. Vi vet vilka förfärande siffror vi mötte två år senare. Vi vet vilka som är hjältinnorna och hjältarna.

I min politiska värld är respekt och rättvisa ledord. Av det följer att de som har makten inte ena dagen kan prisa de som drog det tyngsta lasset, men andra dagen glömma dem när nya skattepengar ska fördelas. De som slitit extra hårt bör visas synlig respekt: de som arbetar inom den mest covidutsatta sektorn av kommunal verksamhet. Respekt betyder i sammanhanget påtagligt bättre arbetsmiljö och markant stärkt bemanning. 

Men så blev det inte i 2024 års kommunala budget i Nyköping.

Mitt förslag till läsarna är att ta fram kommunens hemsida och granska budgeten (den är mycket pedagogiskt presenterad), och skriva ner hur ni vill omfördela våra skattepengar. När ni är nöjda, sänd förslaget till ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsen, våra ledande styrespersoner, och sänd till det parti ni sympatiserar med. Ett sätt att stärka den lokala demokratin! Politiken är inte statisk!

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.

Ulf-Göran Widqvist (S) krönikör
Ulf-Göran Widqvist (S) krönikör