Nyköping måste lära av östra Tyskland

De bortglömda dras till ytterkanterna. Folket i våra småorter måste mötas i ögonhöjd.

Regeringen i Berlin lyssnar inte till östtyskars ilska. Därför lägger alltfler sin röst på det högerextrema partiet AfD (Alternativ för Tyskland).

Regeringen i Berlin lyssnar inte till östtyskars ilska. Därför lägger alltfler sin röst på det högerextrema partiet AfD (Alternativ för Tyskland).

Foto: Ebrahim Noroozi

Krönika2024-10-05 08:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förtroende, respekt, och kanske till och med uppskattning, är grundförutsättningar för ett gott kommunalt eller nationellt ledarskap: ett rättvist samhälle helt enkelt – för alla medborgare. Men så är politiken tyvärr inte i Nyköping.

Låt oss först lyfta blicken till ett land som ofta beskrivs som storebror till lillebror Sverige: Tyskland.

Vi och dom! Detta onda och olycksbådande ordpar.

undefined
AfD blev största parti i ett delstatsval i det gamla DDR och blev näst störst i två andra. En grundkänsla i dag hos en majoritet av ”ossies” är att ”wessies" fortfarande behandlar dem som andra klassens medborgare. skriver Ulf-Göran Widqvist (S).

Under september hölls tre delstatsval i Tyskland. Alla i östra Tyskland, det gamla DDR. I alla tre blev valresultatet stor dramatik och sågs med undran och viss förskräckelse i den västra landsändan, inte minst hos regeringen i Berlin. Västtyskar tittar fortfarande på östtyskar och säger att de inte förstår vad som händer. Regeringen i Berlin lyssnar inte till östtyskars ilska. Därför lägger alltfler sin röst på det högerextrema partiet AfD (Alternativ för Tyskland).

1989 föll Berlinmuren. 1990 blev Tyskland åter ett land. Det rika Västtyskland slukade det relativt fattiga Östtyskland. Och en grundkänsla i dag hos en majoritet av ”ossies” är att ”wessies" fortfarande behandlar dem som andra klassens medborgare.

I delstaten Thüringen segrade AfD stort. En sensation. Kristdemokraterna fick tåla stryk. Socialdemokraterna klarade med nöd 5-procentspärren. 

I delstaten Sachsen tog Kristdemokraterna första platsen. AfD stark två. Socialdemokraterna bleka.

I delstaten Brandenburg segrade Socialdemokraterna en hårsmån före AfD: 31 procent mot 30 procent.

Jag slår en brygga till kommunsammanslagningen 1971, då nuvarande Nyköping bildades, och ser på den politiska utvecklingen i dåvarande storkommunen Jönåker (Bergshammar, Kila, Lunda, Tuna). I valet 2022 blev de högernationalistiska Sverigedemokraterna överlägset störst i valdistrikt Lunda och störst även i distrikt Kila. I distrikten Bergshammar och Tuna tog SD andraplatsen. Röster serverade med bitterhet och löje.

Är det så att de medborgare som i dag bor i den gamla storkommunen Jönåker känner sig bortglömda och sedda över axeln av centrum i Nyköping? 

undefined
Är det så att de medborgare som i dag bor i den gamla storkommunen Jönåker känner sig bortglömda och sedda över axeln av centrum i Nyköping? frågar Ulf-Göran Widqvist.

En äldre Jönåkersbo som var föreningsaktiv under tiden före 1971 och även efter det dramatiska året, säger att politiker och tjänstemän i stadshuset alltför sällan möter medborgarna i småorterna i ögonhöjd och att de inte är flexibla för att lösa lokala frågor med lokala förslag. Dialogen måste fördjupas och bli fruktbar.

Jag utgår från att de styrande politikerna i stadshuset varken är skumögda och tondöva. Men de vårdslösar med tiden!

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.