Tillsammans med Linnéuniversitetet genomför Nyköpings kommun en undersökning gentemot invånare, företagare och evenemangsarrangörer för att se vad vi saknar under denna underliga sommar. Coronan har tvingat flera arrangörer att ställa in populära evenemang, vilket kanske får desto fler att tycka att sommaren inte riktigt blivit vad den annars brukar vara i Nyköping. På kommunens hemsida kan du själv gå in och dela med dig av dina synpunkter, men frågan är om kommunen inte skulle kunna utöka frågan något mer.
Bortsett från coronan är initiativet lika välkommet i normaltillståndet. Viruset har ställt in det ordinarie programmet, men frågan vi bör ställa oss är hur vi kan utveckla det vanliga till något mer, även efter pandemin är över.
Nyköping är en fantastisk stad med närhet till hav, sjöar, huvudstadens stadsliv, historiska sevärdheter och inte minst de vackra, sörmländska landskapen. För en utsocknes kan jag dock inte stoppa mig själv från att undra hur Nyköping kan utvecklas till en framtidsstad. I förra årets SN (11/8) ställde jag en liknande fråga: hur kan skärgårdspärlan Nyköping ha misslyckats så med att locka hit ungdomar?
Det är precis dessa frågor som Nyköpings kommun behöver ställa till sig själva och till invånarna. Inte minst då vi är ungefär 15 år ifrån Ostlänken med ny stambana mellan Stockholm, Södertälje, Vagnhärad, Nyköping, Norrköping och Linköping. I Nyköpings klassiska kampanj "Bo i Nyköping" vill kommunen framhålla att staden är perfekt för exempelvis en stadstrött Stockholmsbo som söker lugn, men ett överkomligt pendlingsavstånd till Stockholm City. Kampanjen har egentligen inte fel, men det krävs lite mer riv i stan' om kommunen ska lyckas locka hit framtiden. Och framtiden är ju som sagt ungdomarna, inte sant?
En sovande sommarstad är visserligen mysig, men det är inte enbart det mysiga som kommer ta Nyköping in i framtiden. Infrastruktursatsningarna i form av Ostlänken är ett faktum om att fler antagligen kommer vilja leva och bo i Nyköping framöver. Det är ändock en annan sak att få allt fler att stanna kvar.
Det krävs ett rejält omtag för att skapa en levande stad som både kombinerar det pittoreska med en något starkare stadspuls och ett existerande nattliv som kan locka de yngre att flytta in och stanna kvar. Här har kommunen ett stort ansvar att verka uppmuntrande - och inte agera bromskloss - till nya initiativ från handlare och krögare.