Trots att vi lever i "apparnas" tidsålder börjar det rycka i odlarens och sjöfararens vårkänslor när ljuset från solen återvänder. I år har vi möjlighet att träna oss för kommande klimatförändring eftersom vi uppenbarligen inte får någon vinter - eller möjligen en kortare variant. Och så här blir det: blåsigt och mulet med otydliga årstider.
Om vi inte mobiliserar alla våra resurser, all vår kompetens, allt engagemang och all vår kreativitet kommer planeten Jorden - som är vår hittills enda kända adress i universum - att sakta bli allt mindre beboelig.
Medvetenheten om att vi håller på att skada planeten bortom gränsen för vad som är möjligt att reparera, räcker inte. Vi måste också vara allmänt upplysta om vad som behöver göras å det snaraste, för att kunna stoppa klimatförändringar och naturkatastrofer. I Gretas kölvatten är det viktigt med en krismedvetenhet, kompletterad med kompetens om vad som krävs för att nå resultat. Låt oss hitta planetens balans för naturens mångfald, och som Greta säger: Visa respekt för vetenskapen!
Ingenting som vi människor har åstadkommit är så perfekt att vi kan luta oss tillbaka och vara nöjda. Det krävs ständiga förbättringar. I första hand sådana som grundar sig på nya kunskaper om planetens hållbarhet. Det finns mycket utrymme för kreativitet och innovation på den vägen framåt. Utvecklingen är lika mycket ekologisk som ekonomisk.
För ett fyrtiotal år sedan bildades ett antal gröna partier runt om i världen. Jag minns att jag då hävdade att alla partier var miljöpartier, eftersom man med nödvändighet måste värna om vår enda planets miljö. På motståndarsidan skulle det enbart finnas partier som var negativa till miljön, vilket väl måste ses som självskadebeteende.
En rimlig bedömning är att vi i alla sammanhang måste ta hänsyn till miljökonsekvenser. Just nu saknas dricksvatten på många platser globalt. Och en hel del vatten är starkt förorenat och direkt hälsofarligt att dricka. För att öka kvalitén och tillgången på dricksvatten måste vi vara rädda om sötvattentillgångarna. Att exempelvis dumpa sopor i depå, där det läcker ut föroreningar i grundvattnet, måste få ett abrupt och snabbt slut.
Den gamla tesen att avfall som inte syns inte finns, den är lika felaktig som påståendet att jorden är platt. Att vi människor bara har en planet och har all anledning att vara rädda om den, det är däremot sant.
Tommy Jansson är utvecklingskonsult från Stigtomta och medverkar som fristående krönikör i SN.