Leve Nyköpings vackra krämartempel

Hellre centrumhandel än sterila köplador.

David Lindén, fristående krönikör.

David Lindén, fristående krönikör.

Foto:

Krönika2023-01-07 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lågpriskedjan Normal ska etablera sig i Nyköping. Om detta kan man ha åsikter, men företaget ska ha en eloge över det faktum att de väljer att vara i centrum och inte i någon av de sterila lådorna utanför staden likt Gumsbacken, som jag som vanligt var tvungen att besöka under julledigheten. Visserligen finns allt på samma plats, men man förlorar lite av sin själ i dessa sterila lokaler som med fog kan kallas för Mammons Tempel. 

Nyköpings historia är inte bara dess konungars, för att parafrasera Geijer, utan också dess handlares. Det var faktiskt därför staden en gång i tiden uppstod. Ett mönster som också går att se när man vandrar i stadskärnan och ser alla dessa vackra handelshus från 1700 – och 1800-talen. Tänk bara på Hellmanska gården, där jag spenderat alldeles för mycket pengar på café, eller Apoteket som verkligen utstrålar en klassisk köpmansgård. I modern tid har det också funnits klassiska butiker som inte längre är med oss.

Min första riktigt fina skjorta köpte jag på klassiska Annerstedts på Öster och i hattbutiken på Väster unnade jag mig min första Stetsonhatt, enkom för att den var snygg. Men en stadskärna är också beroende av att människor faktiskt vågar starta butik och att människor handlar där. Därför är det uppmuntrande att exempelvis shoppinggallerian Västerport under senare år har blommat upp och fått fler matställen och affärer. Hellre en hamburgerrestaurang i en äldre byggnad än ingenting alls, då det bidrar till att byggnaden lever. 

undefined
En stadskärna är beroende av att människor faktiskt vågar starta butik och att människor handlar där. Därför är det uppmuntrande att exempelvis shoppinggallerian Västerport under senare år har blommat upp, skriver David Lindén.

Besökare ger ett mervärde, för man vill kanske ha mat och förhoppningsvis stannar någon upp vid Hertig Karls sigill på pelaren på andra sidan gatan och får sig en liten dos av historia på kuppen. Att värna om det förflutna betyder inte att man per automatik är motståndare till förändring. Dessa vackra krämartempel som vi har i Nyköping har under sin existens fyllt flera olika funktioner. Rent krasst kan det kallas för utveckling och våra makthavare kan mycket väl se till att både behålla gammal tradition och omfamna modernitet. Det finns ingen motsättning i detta.    

Därför ska Normal ha ett stort tack för att de väljer centrala Nyköping och inte att bråka med de andra jättarna i en steril låda vid exempelvis Påljungshage. Förhoppningsvis väljer fler näringsidkare att göra detsamma och att våga sälla sig i den långa kedjan av handel som under flera hundra år pågått i centrala Nyköping. Lågpriskedjor är visserligen inte Annerstedts, men de kan också locka till sig den som vill sälja kvalitet. 

David Lindén är författare och historiker. Han medverkar som fristående krönikör i SN.