Lever vi i grottmännens tidevarv?

Matchen som gäller är grottmännen mot resten.

Krönika 9 februari 2022 05:00
Detta är en ledarkrönika. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Var kommer alla knäppgökar ifrån och var har de övervintrat? Vilka jag menar? Jo, alla dessa mörkermän som försöker att styra världen från sina grottor mot ännu mera mörker. De vill styra världen så att de får maximalt med makt själva utan att bli störda av opposition och kritik. Varje krav på demokrati ses som ett hot mot grottmännens envälde. De vill ha oinskränkt makt i kombination med tystnadskultur.

Det finns grottmänniskor lite överallt och just nu verkar de bli flera. Några kända exemplar är: Vladimir Putin och hans kompis Lavrov, Erdogan,  Donald Trump, Kim Jong-Un, Bolsonaro, Netanyahu, Salman, al-Assad med flera. Det är lättare att hitta flera grottmän än demokrater och humanister runt om i världen.

Just nu är många av dessa grottmän involverade i uppladdningen kring Ukrainas gränser. Putin, som är den mest engagerade grottmannen, laddar upp hela vapenarsenalen längs gränsen mellan Ryssland och Ukraina. Han provocerar grannländernas ledare till rustning så att det bara behövs en knapptryckning för att dra igång ett krig. Ett krig som bara grottmännen ser fram emot – medan vi andra vill leva i fred och frihet. 

Just nu är Putin inriktad på att beskriva krig som en naturkatastrof. Det bara kommer när det är så dags och går inte att hindra! Men krig orsakas inte av naturen utan av krigiska gubbar som vill ha ännu mera makt än de redan har. 

 

Om vi samlade dessa grottmän i en lite större grotta och höll dem isolerade och under uppsikt skulle vi häpna över hur skönt det är att slippa krig och terror. De här gubbarna som orsakat kriget, tar inga risker för egen del utan gömmer sig i sin grotta. Alla krig har en stor grupp förlorare bestående av vanligt folk och några få vinnare: grottmännen och deras närmsta stödtrupper.

Nu läser jag att Erdogan ytterligare har dragit åt snaran om friheten i Turkiet: ”Rättsliga åtgärder kommer att drabba alla som i medierna inte följer Turkiets nationella och moraliska värderingar” läs: inte tycker som Erdogan. Det är intressant att notera att  Turkiet för inte så länge sedan var på väg mot förberedande EU-medlemskap, vilket vi i dag inte ser ett spår av längre.

Två länder som redan är medlemmar i EU men som förvirrar sig tillbaka mot grottstadiet är Orban i Ungern och Duda i Polen. Med en fot i grottan och en utanför är det så illa att de snart inte platsar i EU. Det märkliga med grottmännen är att de tillsynes är överens om att hålla folken nere och under kontroll. Oavsett om  de säger sig representera höger- eller vänsterpolitik.

Matchen gäller alltså grottmännen mot resten – och det är viktigt att vi som ingår i resten håller ihop och slår vakt om demokratin och friheten. Och sätter ner – inte bara foten - utan alla fötter och säger att ”nu är det nog”!

 

Tommy Jansson är utvecklingskonsult från Nyköping. Han medverkar som fristående krönikör i SN.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa