Lyft de Nyköpingsbor som är lägst på välfärdsstegen

Det är ett starkt kluvet samhälle, vårt Nyköping.

Foto: SN

Krönika2023-02-11 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har en unik majoritet i Nyköpings kommunfullmäktige: Socialdemokraterna i armkrok med Moderaterna. Det borgar för stabil, kreativ och resultatinriktad politik. Det ger också unika förutsättningar att äntligen formulera och genomföra ett socialt program som lyfter de Nyköpingsbor som lever sitt liv längst ner på välfärdsstegen. Det handlar om social rättvisa, om resursfördelning, och det handlar om respekt. Och politisk vilja.

Verklighetsbeskrivningar är personliga: min ser inte ut som din. Men rapporten om folkhälsan i Nyköpings stadsdelar och socknar ger inget utrymme för tolkningar. Den presenterar fakta om medborgarnas liv i vår kommun. Det är fakta som bör stämma till eftertanke och handling. Rapporten ger den socioekonomiska statusen (grunden för folkhälsan) i samtliga 26 stadsdelar och 26 socknar som är vår kommun. Resultatet presenteras i ett välfärdsindex: höga poäng – god folkhälsa, låga poäng – svag folkhälsa.

I politiska termer visar välfärdsindex tydligt och pedagogiskt klassamhället i Nyköping: medborgarna i medvind och medborgarna i motvind.

Välfärdsindex är baserat på följande åtta indikatorer:

  • Andel förvärvsarbetande
  • Disponibel inkomst per hushåll
  • Ekonomiskt bistånd
  • Andel högskoleutbildade
  • Andel öppet arbetslösa
  • Ohälsotal
  • Sjukpenningdagar
  • Valdeltagande i kommunvalet

Den som vill veta hur verkligheten ser ut för medborgarna vår kommun, inte tro, utan veta, gör sig själv en kunskapstjänst genom att ägna några timmar till fördjupning i rapportens alla siffror och verkligheten som siffrorna berättar.

För att förstå vidden av välfärdens fördelning fördjupa tanken när du ser att de boende i stadsdelen Örstig når upp till 215 poäng. Men de som bor i Oppeby Gård når 27 poäng. I socknen Svärta är poängen 184. I Tystberga 43.

Av de 26 stadsdelarna är det 12 där de boende inte når upp till 100 poäng. Av de 26 socknarna är det 8 som inte når 100 poäng. 6 – 8 stadsdelar och socknar är fast förankrade i botten; år från år.

Det är ett starkt kluvet samhälle, vårt Nyköping. Det är inte acceptabelt. Nyköping växer. Den stora majoriteten av medborgarna lever ett gott och utvecklande liv. En kommun är en enhet, en helhet. Alla betalar procentuellt samma kommunalskatt. Och bidrar efter förmåga. 

Den nya majoriteten har en unik möjlighet att med kreativa insatser skapa bättre livsvillkor för alla de invånare som lever på samhällsstegens lägsta pinnar. De är sällan högljudda. Visa dem respekt!

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.