Makthavare måste inte vara kålsupare

Den som avgår står på egen grund, inte andras.

Foto: Sörmlands media

Krönika2023-01-28 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uttrycket lika goda kålsupare ska ha ett kungligt ursprung. Den Nyköpingsfödde hertig Karl som sedermera kom att bli Karl IX gillade tydligen kålsoppa. Han sade 1599 något i stil med att lika bröder ska supa lika, sörpla när de äter. I vår tid brukar uttrycket lika goda kålsupare användas i form av att två skojare antas ha lika böjlig moral.

undefined
Ålen räknas som en akut hotad art.


En av statsminister Ulf Kristerssons statssekreterare, PM Nilsson, har efter en tids turbulens avgått. Det började lokaltidningen Sydöstran avslöjade att han tjuvfiskat ål sommaren 2021 och först ljugit om saken innan han erkände. Men själva tjuvfisket kom inte att bli avgörande. Där hade statssekreteraren tagit sina böter. Det är ju en vettig idé att det går att sona sina brott. 

I stället kom en förundersökning om brott mot artskyddsförordningen att bli avgörande. Det skulle bli allt svårare att verka inom en regerings mest centrala tjänstemannaled.

undefined
Emma Lennartsson fick avgå som statssekreterare hos Stefan Löfven efter Transportstyrelseskadalen.

I den regeringsvänliga delen av hejarklackarna i sociala medier har huvudargumentet mot en avgång för åla-skandalen ofta byggt på en motfråga: Men sossarna då? Jo, förrförra statsministern Stefan Löfvens statssekreterare Emma Lennartsson (S) tvingades 2017 visserligen avgå efter den ytterst allvarliga Transportstyrelseskandalen, men hon återanställdes två år senares som statssekreterare till dåvarande finansminister Magdalena Anderson (S). Även två ministrar fick gå i Transportstyrelseskandalen, en gjorde sedermera comeback.

Som jämförelse pekas även på två avgångar i början av regeringen Fredrik Reinfeldts tid, efter valet 2006: handelsminister Maria Borelius (M) efter åtta dagar och kulturminister Cecilia Stegö Chiló (M) efter två veckor. Gemensamt var att de tidigare anlitat svart arbetskraft och inte betalat tv-licens. 

Var borgerligheten då för vek? Inte nödvändigtvis. Var sak är i sin tid. Var och en ansvarar för sin vandel.

Att hamna i starkt negativt medialt fokus är hårt pressande och mycket besvärande. Den som satt i publiken i februari 2013 när tidigare S-ledaren Håkan Juholt gästade Nyköpings Folkhögskola och gav bild sin av resan fram till avgången ett år tidigare, vet att även socialdemokrater skadas av skandaler. Till slut passeras en gräns, men den är inte lika för alla.

undefined
Åla-skandalen blev slutet för PM Nilssons tid som statssekreterare hos Ulf Kristersson

Politikens bärande grund är inte att vara lika goda kålsupare. När skiten träffar fläkten handlar det om att kunna se sig själv i spegeln, att kunna göra sitt jobb och inte ägna nästan all tid åt skademinimering. Att sitta kvar bara för att andra kanske skulle ha gjort det är inte något starkt argument. 

Det är rätt gott med kålsoppa, men alla måste inte sörpla lika mycket.

Olof Jonmyren är politisk redaktör.