Man kan inte tänka sig ur en kris

Företagarnas chefsekonom borde veta bättre än att uppmana medelklassen som kämpar med amorteringar, räntor, elräkningar och matpriser att tänka positivt.

De som till följd av det ekonomiska läget kämpar för att ha råd med sitt hus eller till och med hamnar hos Kronofogden har rimligtvis svårt att välja glädjen.

De som till följd av det ekonomiska läget kämpar för att ha råd med sitt hus eller till och med hamnar hos Kronofogden har rimligtvis svårt att välja glädjen.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Krönika2023-10-18 11:53
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Välj glädjen! Tänk positivt! Tro på dig själv och föreställ dig alla goda saker du vill uppnå och du kommer att lyckas. Regissören och författaren Kay Pollacks bok “Att välja glädjen”, om att genom positivt tänkande få ett bättre liv, har i över 20 år varit en bibel för framgångsteologer. 

Den är dock bara en droppe i det av allt att döma bottenlösa hav fullt av böcker om attityd och personlig utveckling, föreläsningar med övertygande män i ljusblå skjortor, bloggar, Youtubeklipp med andra män i tighta t-shirts, citat i soluppgångar, och annat peppigt som sköljer över oss. Vi är alla vår egen lyckas smed och genom att kämpa på och fokusera på det halvfulla glaset löser sig allt. Var inte neggo. Inte ens när verkligheten träffar som en smäll på käften. Sådan är samtidens melodi. 

Man kan undra hur många självhjälpsböcker och inspirationsföreläsningar som Johan Grip, chefsekonom på Företagarna, har innanför västen. Ganska många troligtvis. I en debattartikel i Expressen ondgör han sig över medelklassens ekonomiska pessimism som han menar blir en självuppfyllande profetia vilken drar ned Sverige i konkursträsket.  

“Det är helt enkelt dags att skifta perspektiv med insikten om att tiden med nollränta och en lägre prisnivå är förbi. Att gå och gräma sig över att det brukade vara billigt att låna gör ingen lycklig och det tar oss inte ur den här situationen snabbare. Glaset är inte tomt, det är halvfullt”, skriver Grip. 

Han understryker också att “optimism kan vara ett kraftfullt vaccin”. 

För den del av medelklassen som på bara något år gått från att ha det relativt bra till att tvingas sälja sitt hem, spara in på basförnödenheter som mat och el eller till och med hamnat hos Kronofogden är uppmaningen att välja glädjen inget annat än ett hån. Likaså för de företagare som fått se både livsdrömmar och år av hårt arbete gå förlorade till följd av den ekonomiska krisen. 

I augusti meddelade Kronofogden att svenskarnas totala skuldbelopp från förfallna betalningar ökat med 35 procent på bara ett år och nu ligger på 14,6 miljarder kronor – den högsta siffran någonsin. 34 procent fler företag har gått i konkurs i år jämfört med 2022 och arbetslösheten bland akademiker, något som många inom medelklassen är, ökar. 

Att vända den Atlantångaren kräver betydligt mer än att man väljer glädjen eller plaskar runt i ett halvfullt glas. 

Malin Lernfelt är chef för Liberala Nyhetsbyrån.

Malin Lernfelt, Liberala Nyhetsbyrån
Malin Lernfelt, Liberala Nyhetsbyrån