Medaljens framsida gör Sörmland starkare

Sätt ljus på det företagsamma Sörmland. Här finns så mycket att uppskatta.

Foto: Länsstyrelsen Södermanland

Krönika2021-12-31 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Året som gått har haft ljusa sidor. Det finns kraft och kreativitet hos så många människor. Det tas initiativ. Det startas företag. Det tänks nytt. En fördel med att vara landshövding är att man också får vara med och möta en del av de människor som gör skillnad. Låt mig nämna några.

I årets svenska rapport från Entreprenörsforum där olika entreprenöriella aktiviteter, ambitioner och attityder rankas efter internationella mått kommer Södermanland på en hedrande fjärde plats efter Stockholm, Skåne och Halland! Det är riktigt bra, men tyvärr inte så uppmärksammat. Frågan är varför?

Årets Företagare i Södermanland är Lotta Carlsson. Hon driver Xcaret Ekonomikonsult i Torshälla. Firman arbetar främst med redovisning, men kan även erbjuda vissa finansieringstjänster där det kan vara svårt att få traditionell bankfinansiering. Företaget går bra och växer.

Årets länsvinnare av SKAPA-priset är Hung Anh Tran, Swehadator och Ai Alarm, Eskilstuna. Han arbetar med att ta fram en ny superkabel. Priset till unga talanger gick i år till Sofia Larsson, Sofia Oinonen samt Lisa Axelsson. De driver Wrun – ett inredningsföretag som jobbar med hållbarhet och nyttjar begagnade och förnyade kontorsmöbler med mera.

Ett pris till företagare med utländsk bakgrund är ”Årets Nybyggare”. Distriktsfinalen i Mälardalen gav priser till tre. Vinnaren i kategorin ”Årets Nystart 2021” blev Ali Meamar, Infinity Group AB i Norrköping. Företaget producerar tandimplantat. Det är en bransch med höga krav och risker med stora investeringar. Ali startade sitt företag redan efter några år i Sverige. Han fick senare också det nationella priset som överlämnades av kungen i Stockholm.

Årets pionjär gick i år till Goran Raundusi, Rojan Food AB Eskilstuna. Hans far startade företaget i liten skala för 20 år sedan. I dag har man egna internationella kontakter, större kundkrets och nya koncept när det gäller försäljning av utländska livsmedel.

Årets unga pionjärer är Attila Farkas och Keihan Darvishi, Proffas AB i Västerås ett växande städföretag som erbjuder sina tjänster både till enskilda och stora företag. När vi sågs hade man ett 60-tal anställda.

Det finns fler exempel på riktigt bra företagsamhet och drivkraft framåt. Jag tänker också på många företag inom de gröna näringarna. I Sörmland behöver vi bli bättre på att uppskatta och framhålla våra kreativa, uppfinningsrika krafter. Inte hålla tillbaka av rädsla för att ta i för mycket. Företagsamma personer är förebilder och det ska synas när vi når framgångar. I längden bygger de framtiden. 

Beatrice Ask är Sörmlands landshövding. Hon medverkar som fristående krönikör i SN.