Nyköping och vattenledningar har en lång historia. Den första vattenledningen i staden kan ha byggts på hertig Karls initiativ i slutet av 1500-talet, då från Kung Rönnes källa vid Blommenhov till Nyköpingshus. Hertigen, som sedan blev kung Karl IX, ville ha färskt vatten på slottet (SN 9/2-2019).
Vattenförsörjningen är något grundläggande för att vårt moderna samhälle ska fungera. När något brister blir det snabbt problem. Ibland, som den här gången när huvudvattenledningen gick sönder vid Minninge under natten till torsdag, slog det mot stora delar av staden – och dessutom grannkommunen Oxelösund. Några områden stod utan vatten helt, andra hade ett begränsat tryck kvar i ledningarna. Det var inte total kris, men nära på.
Kommunens krisplanering sattes på rejäla prov. Det som övats på kom nu i skarpt läge. Att skolor stängdes snabbt och vård sköts upp, hur mycket begränsade det belastningen? Utvärderingarna blir intressanta.
I takt med att det kommunala VA-nätet har byggts ut till allt fler fastigheter, blir också följderna större när ett omfattande fel inträffar. Vatten- och avloppsledningar åldras, precis som så mycket annat. De läsare som har följt våra återkommande vattenläcka-nyheter under det senaste decenniet vet hur det ser ut när många ledningar blir gamla samtidigt. Det springer läck både här och där. Utan underhåll riskerar vi att snabbt att köra torrt på det vi har. Ledningsarbeten pågår därför kontinuerligt. Just nu vid Jupitervägen i Stenkulla, exempelvis.
Allt kostar. Avgifterna för vatten och avlopp ska räcka till drift, men hålla ledningarna i skick med ett visst investeringsutrymme. När många områden blir slitna samtidigt, då växer den utmaningen.
På senare år har också behovet av en reservtäkt i vårt område hamnat högre upp på agendan. Att allt hänger på vattentäkten i Högåsen är en för hög risknivå. En andra vattenkälla ska inte tas till för att blåsa på och öka förbrukningen av vatten hejvilt. Nyköping och Oxelösund behöver växa med en alltmer effektiv vattenanvändning. Reservtäkten ska främst backa upp när något mer oväntat händer. För detta har man tittat närmare på Husbymalmen vid Lidsjön.
Dessutom, vilket vore klokt, finns det åtminstone tankar på att framöver ta tillvara dagvattnet bättre. Att kunna använda insamlat regnvatten direkt i stället för att skicka det till reningsverk, vore bra. Gärna till bevattning, exempelvis – och ja, det är onekligen en lyx att vi spolar toaletter med dricksvatten.
Olof Jonmyren är politisk redaktör.