Nato-processen borde ha påbörjats tidigare

Erövringsplanerna var tydliga redan 2014. Då borde Nato-samtalet ha börjat.

Krönika 21 maj 2022 05:00
Detta är en ledarkrönika. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

”Det såg vi inte komma”, var en återkommande kommentar från Europas huvudstäder när Putin den 24 februari inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Hur var dessa skumögda blickar möjliga? Den ”lilla” ockupationen 2014 av Krim, Luhansk och Donetsk var en förövning. Och en oerhörd aggression: att stjäla en del av ett land! 

Tecknen fanns i övermått att något ”stort” var att vänta. Erövringstal från Putin (14 mars 2014), truppförflyttningar, moralisk upprustning, ideologiska, politiska och militära strategifördjupningar. Varför lyssnade inte maktens män och kvinnor i Sverige på Gudrun Persson på Totalförsvarets forskningsinstitut? Hon förutsåg och hon fick rätt.

När jag arbetade med demokratiutbildningar i Ukraina och Belarus kom samtalen ofta in på de hotfulla tecknen från Putin. Belaruser kortjobbade i Ukraina. Ukrainare pendlade till Ryssland. De kände av de smygande förändringarna in på bara skinnet.

 

I slutet av februari flög den ryske författaren, den reaktionäre nationalisten Alexandr Prokhanov över Ukraina i ett stridsplan, och skrev: ”Jag flyger över Ukrainas svarta jord som korsas av ryska tanks med uppdrag att sudda bort de monstruösa brotten mot Rysslands historia 1991… I dag är vi åter förenade med Ukraina.” (Komsomolskaya Pravda, Moskva 26 februari 2022)

Prokhanov grundade 2012 Izborsk club (www.izborsk-club.ru). En maktsamling av intellektuella, akademiker, politiker, entreprenörer, präster, ledare i säkerhetsstyrkorna. Klubben har ett sextiotal medlemmar med ett mycket stort inflytande i Kreml. Programmet är att verka för ”en patriotisk statlig politik inom alla samhällsområden”. Med en markerad antivästlig utrikespolitik. Efter ockupationen av Krim, Luhansk och Donetsk var Izborsk clubs inflytande mycket stort och gruppen drev hårt politiken om ”Det nya Ryssland” i Donbass.

I samma anda har den mycket inflytelserike fascisten Alexandr Dugin verkat. Dugin allmänt kallad ”Putins hjärna”. 

 

Nu ska mitt parti leda in Sverige i Nato, eftersom Putin inte lät sig nöja med en ”liten” ockupation. Realpolitik är den vanliga termen för ett dylikt agerande. Klokt och ansvarstagande är ord som kan vara synonymer med realpolitik. Men senkommet tycker jag. Om inte cynismen varit så dold hade Finland och Sverige kunnat förbereda ett Nato-medlemskap med en klassisk folkbildningsaktivitet, kunskapsrik, lugn och eftertänksam, efter invasionen av Krim, Luhansk och Donetsk. 

Nu sker medlemsansökan med kniven på strupen.

 

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa