Olof Eriksson (död cirka 1022), kallad Skötkonung, var den förste svenske kungen som lät prägla mynt i eget namn. Han sägs tillsammans med sin far Erik (Björnsson), kallad Segersäll, utgöra de två första kristna sveakungarna.
Olof Petersson (1493-1552(, känd som Olaus Petri, var en av Sveriges mest kända reformatorer och bibelöversättare när landet övergick till det lutherska läran.
Olof von Dalin (1708-1763) var journalist, författare och skriftställare och en av 1700-talets stora kulturpersonligheter. Han är inte minst känd för Sagan om hästen, en satirisk allegori över svensk historia.
Olof Palme (1927-1986) var svensk statsminister åren 1969-1976 och 1982-1986, då han mördades den 28 februari.
Namnet Olof har en späckad historia, men med en rätt skral nutid. När Statistiska Centralbyrån presenterade statistiken över namn på nyfödda 2021 regerar Noah, den gamle seglaren som nu är segrare – inte en Olof i sikte. Lokalt är det andra namn i topp, som Liam och Lucas, Arvid, Charlie, Teo och Ted. Alice toppar motsvarande 100-lista över flickors namn. Med Selma, Freja, Maryam och Maja som lokala toppar i östra Sörmland.
Vi är i alla fall nästan 11 000 svenskar som har Olof som tilltalsnamn. Ytterligare cirka 2800 heter Olov. Själva namnet är nordiskt – i varje fall i den formen – och betyder ättling. Medelåldern för de svenskar som har Olof som tilltalsnamn är 50 år. Det är väl i sig en varning om att namnet inte uppfattas som så pass ungdomligt att det gärna ges till unga nyfödda gossar. Men det är hållbart namn över tid, kom ihåg det.
Fyra sörmländska runstenar talar också om en Olof, ett arv verkligen hugget i sten, men då som kvinnonamn. En av dessa är Skåängsstenen i Vagnhärad. I dag är det drygt 20 kvinnor som bär namnet Olöf.
Trösten för den som har ett namn som till synes är ute, det är att det sällan finns fler som heter lika i olika miljöer. När någon ropar Olof på skolgården framöver är det inte så många som svarar. Det kommer att vara ont om Jens, Tommy, Roger och Tobias också. Popularitet kommer och går.
Nej, jag är inte bitter, inte alls. Bara mer sällsynt.
Olof Jonmyren är politisk redaktör.