Vi kan inte fortsätta att ha det så här: en tid av exploderande ojämlikhet.
Frihet och jämlikhet är arbetarrörelsens grundläggande uppdrag.
Vägen till social rättvisa och jämlikhet är inte särskilt komplicerad. Det handlar om att politiskt vilja, besluta och att verkställa. Medlen är heller inte särskilt komplicerade. Låt oss vila i poeten Bodil Malmstens ord från 1992 och staka ut vägen därifrån: ”Jag tror på en helig allmännelig offentlig sektor”. Riksdagen bestämmer den nationella budgeten. Kommunfullmäktige den kommunala. Fördelningen av de kommunala skattepengarna visar vägen till en anständig kommun.
Styrmodellen i Nyköpings stadshus är att politikerna fattar beslut om vad som ska göras. Tjänstemännen väljer hur besluten ska genomföras. Tyvärr uppstår alltför ofta att genomförandena hamnar i byråkratins döda vinkel – beslutets mening och avsikt genomförs inte.
Samhällsforskaren Bengt Nerman var tydlig när han manade Socialdemokraterna till självkritik: ”Idealismen leder vilse. Men det gör också idealismens motbild, materialismen, som har fått generationer av socialdemokratiska politiker att dra falska slutsatser”.
Ledstjärnan måste vara att människovärdet är större än marknadsvärdet och med det markera att vi är medborgare, inte kunder. Med det sagt är det angeläget att agera brett när vi blir alltmer medvetna om att kriminaliteten har blivit en del av vår kommuns vardag. Den löpande EST-rapporten (Effektiv samordning för trygghet) visar entydigt att kommunen måste öka det brottsförebyggande arbetet. Polisiära insatser är självklara, men utan ett omfattande förebyggande arbete är vi förlorade.
Jonna Sima, ledarskribent på Aftonbladet, skriver med referens till en studie vid Örebro universitet att ”åtgärder för att minska brottsligheten bör fokusera på socioekonomiska problem.”
Den danske sociologen Aydin Soei skrev i augusti 2024 ett öppet brev i Dagens Nyheter: ”Kära Sverige! Jag förstår din rädsla och din vilja att visa handlingskraft men om du ignorerar betydelsen av förebyggande och bara insisterar på strängare straff så är du dömd att förlora kampen mot gängen.”
Vad drar vi för slutsatser av årets ungdomsbarometer där ungdomar 15 – 24 år beskriver hur de ser på tillvaron:
- Idealistiska värderingar har fått stå tillbaka för ett mer materialistiskt fokus.
- Engagemanget i miljö- och jämställdhetsfrågor minskar.
Hur mycket godkänner vi genom vår tystnad?
Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.