Nyköpings rödgröna kan vinna även 2022

Nyköpings kommunledning kan vinna även valet 2022. Men klockan tickar.

Foto:

Krönika2020-12-05 05:36
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns tre grundläggande förutsättningar för de rödgröna att kunna behålla makten 2022. För det första att Centern trivs med att regera tillsammans med Socialdemokraterna. För det andra att Vänsterpartiet accepterar att vara ett tyst stödparti. För det tredje att väljarna anser att majoriteten gjort ett bra jobb.

Vid årsskiftet har halva mandatperioden gått. 2021 blir en politisk kraftsamling från alla partier. 2022 är valåret med fullt fokus på profileringar och agiterande från alla partiers sida.

Centern fick god utdelning i koalitionsförhandlingarna: ett kommunalråd och två nämndordförande. Miljöpartiet fick ett kommunalråd och en nämndordförande: väl försett för tre mandat. Trots att majoriteten står och faller med Vänsterpartiet så blev partiets utdelning mager med en handfull ersättare i nämnder. 

Sverigedemokraterna kommer troligen att spela Vänsterpartiets roll om högern vinner valet. Priset för SD:s stödroll kan naturligtvis bli mycket högre än Vänsterpartiets något klena förhandlingsresultat hos dagens styre i stadshuset.

Om Centern efter valet väljer att återvända till högerlägret under Moderaternas ledning är Socialdemokraternas tolvåriga maktinnehav i stadshuset över.

Hur bör majoriteten profilera sig under de kommande två åren för att skapa respekt och sympati för sin maktutövning? En socialt markerad fördelningspolitik som bygger på trygghet och rättvisa med en profil att de medborgare som är i störst behov av stöd och service ska få mest av den kommunala skattekakan.

Statens, regionens och kommunens politik hör ihop och beror av varandra. Men där kommunens prioriteringar kan bli en avgörande skillnad måste det synas och kännas för de medborgare som är i störst behov av kommunens omtanke. En snabb läsning av kommunens välfärdsstatistik visar övertydligt att tusentals Nyköpingsbor inte lyfts från svåra ekonomiska och sociala förhållanden. De blir kvar på välfärdsstegens lägsta pinnar: Oppeby Gård, Stenkulla, Brandkärr, Harg, Isaksdal, Herrhagen, Tystberga, Vrena …

Socialdemokraterna och Centern är två genuina folkrörelsepartier som kan bryta trenden av kommundelar på undantag och småorter i skugga. Jämlikhet driver samhället framåt. Nyköpingshögern kommer inte att ta den utmaningen. 

Alternativen i valet i september 2022 är tydliga: rösten åt höger eller rösten till socialliberalerna.

Lästips

Erik Bengtsson: Världens jämlikaste land

Per Molander: Ojämlikhetens anatomi

Nyköpings välfärdsstatistik

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar i SN som fristående krönikör.