Nyköpingscentern ville inte ha makten

Märkligt och dystert, rent av lite ledsamt: Nyköpingscentern ville inte fortsätta att vara med och styra Nyköpings kommun.

Foto: SN

Krönika2022-10-01 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Valresultatet gav den nuvarande koalitionen i stadshuset 31 mandat mot högerns 30. Majoritet alltså. Men Centerpartiet tackade nej till att fortsätta att styra med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, med stöd av Vänstern. Centern tappade visserligen ett mandat, men majoriteten var ändå säkrad.

Bland mycket som är fascinerande i Centerns agerande är hur de kommer att möta och svara de 2 702 väljare som gett partiet sin röst. De ville naturligtvis ha Centern kvar vid makten och förväntade sig en än kraftfullare lokal politik, särskilt på landsbygden, för alla småorterna, under en andra mandatperiod, nu när de ledande partiföreträdarna har blivit varma i kläderna och lärt sig Nyköpingspolitikens spelregler och det komplicerade spelet mellan politiker och tjänstemän. Men icke. De sa nej och lämnade stadshuset.

Centern är tillsammans med Socialdemokraterna de partier i svensk politik som har sina rötter i folkrörelserna. Centern i bonderörelsen. Socialdemokraterna i arbetarrörelsen. Att arbeta långsiktigt, tålmodigt och praktiskt ideologiskt för samhällsförändringar för rörelsernas medlemmar och för samhället i stort är kärnan i folkrörelsepartiers politik. Ett rättvisare samhälle med markerad respekt för varje individs särart och behov. 

Efter 2018 års val, då Centern fick väljarstöd för fem mandat, fick partiet mycket god utdelning i stadshuset, långt mer än vad en betraktare kunde tycka var rimligt. Men, en ny majoritetskonstellation skulle få ett bra avstamp den 1 januari 2019 när de nya beslutsfattarna skulle skrida till verket i sina verksamhetsområden. Centern fick ett kommunalråd. Ordförande i kommunens största nämnd Barn och Ungdom. Ordförande i Kompetens och Arbetsmarknadsnämnden. Stort inflytande i utskott för landsbygdsfrågor och viceordförandeposter.

Ansvar är kärnan i den liberala demokratin och navet i vårt samhälles ramverk. I ett val ber partierna om att få väljarnas stöd och sympati för att genomföra löften och idéer. I nästa val avkrävs de som makten fick: tog ni ansvar för de löften ni gav, genomförde ni den utlovade politiken. Väljarna väger svaren och ger besked med sedeln i valurnan.

Centern I Nyköping fick positivt svar av 2 702 väljare som ville se partiet arbeta vidare på den inslagna vägen och pröva nya spår. Men Centern sa nej! Var ansvaret för tungt?

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.