Nyköpingshögern är politiskt tomhänt

Nyköpingshögern är trött och bitter, med ett undantag, SD-ledaren.

Krönika 3 oktober 2020 05:27
Detta är en ledarkrönika. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Moderaterna kramar och kramar och kramar Tystbergafrågan för att få ut varje droppe av politisk markering och opposition mot den ”svekfulla” rödgröna majoriteten. Men mer av kommunpolitiska ambitioner då? Jo, naturligtvis det entoniga argumenterandet för alla godheter hos friskolor och hos skolvalet (men helt blinda för problemen med segregation, glädjebetyg och annat). Men sedan?

Nyköpings politiska höger (Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna) är en till synes ambitionslös, trött och lätt bitter samling, med ett påtagligt undantag: Sverigedemokraternas ledare Malin Karlsson. Hon är en uppenbar tillgång för SD. Malin Karlsson är påläst. Hon håller känslorna i styr och låter sig inte provoceras. Hon driver helt enkelt en seriös opposition. Hon får då och då sina politiska markeringar bekräftade av moderatledaren Anna af Sillén i diskussioner, vilket stärker hennes politiska position och därmed Sverigedemokraterna.

 

När Centern efter valet 2018 lämnade den borgerliga Alliansen och gick in i stadshuset tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet förlorade det borgerliga blocket en mycket viktig part med rötter i landsbygd och folkrörelse.

Centerns ledarskap för landsbygdsutveckling och näringslivsfrågor har skapat ett stort bekymmer, både strategiskt och ideologiskt, för den samlade högern. Ett centerparti på ”fel sida” av det politiska krondiket är svårt att ersätta. Centerns vägran att sträcka ut handen till Sverigedemokraterna var ideologiskt enkel, men praktiskt-politiskt komplicerad: att kliva över en blockgräns skapar både interna och externa problem. 

 

Moderaterna är självklart den dominerande delen av högerblocket i kraft av sin storlek och sin politiska erfarenhet, och de allt varmare kontakterna med Sverigedemokraterna gör att högerprofilen i oppositionen blir allt starkare. Ett fördjupat samarbete mellan M och SD är just vad en majoritet av båda partiers väljare önskar och kräver. Utvecklingen i Nyköping är därför logisk.

Kristdemokraterna och Liberalerna lever i skuggan av de starka profilerna M och SD och gör då och då inhopp i SN för att markera sin närvaro på Nyköpings politiska scen.

Medborgarnas politiska val 2022 blir allt tydligare. Å ena sidan den nationalistiska högern med ledstjärnan: mer till de som redan har. Å andra sidan socialliberalerna med medborgarrätt, jämlikhet och social rättvisa i fokus.

 

Ulf-Göran Widqvist är socialdemokrat, författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.

Ämnen du kan följa