På landsbygden är SD-väljarna fler

Vad visar de starka SD-rösterna om Nyköpings verklighet?

Foto: Privat

Krönika2023-04-01 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För 34 år sedan flyttade vår familj till Nyköping. I flyttlasset hade vi barn och försörjning. Både hustrun och jag arbetade hemma. Efter ett kort stopp i Nyköpings centrum flyttade vi till Nävekvarn. Snabbt lärde vi oss skillnaden mellan folk och attityder i stan och folk på landet, i småorterna. Efter 16 mycket givande och lärorika år vid Bråviken flyttade vi än en gång, nu åter till centrum. 

Det finns ofta anledning att påminna sig om hur vår kommun ser ut geografiskt. I centrum (inklusive Arnö) bor cirka 70 procent av kommunens invånare. I de utspridda 12 småorterna bor således cirka 30 procent.

Alla betalar vi lika stor procent av inkomsterna i kommunskatt: inför skatten är vi alla lika. Men sedan då?

I viktiga avseende bestämmer var och hur vi bor hur vi tänker och agerar. I viss mening bestämmer vi själva var och hur vi bor. I viktiga meningar är vårt boende valt och fritt. I andra styrs det av pengar, arbete, släktband och traditioner. Oavsett vilka bevekelsegrunder som avgjort var vi sökt vår trygghet och trivsel har vi (genom skatten) rätt till en anständig social service och omsorg oavsett ålder.

Den största förändringen i valen i september 2022 är den starka framgången för Sverigedemokraterna (SD), både i riket och i Nyköpings kommun. SD har numera 10 av kommunfullmäktiges 61 mandat och leder oppositionen genom sitt kommunalråd. 

Låt oss åter blicka ut över kommunen och de 37 valdistrikten där vi lägger våra röster. Och koppla SD:s sympatier till den gamla motsättningen mellan stan och landsbygden. Vi finner ett tydligt mönster: betydligt fler SD-sympatier på landsbygden än i stan.

  • Lunda är SD:s starkaste valdistrikt med 29,65% av väljarnas röster. En ökning från 2018 års val med 8,52%. SD är valdistriktets största parti. 
  • I Stigtomta ytterområde gav 25,43% sina röster till SD. En ökning med 8,20%. SD är större än S.
  • I Kila lade 24,91% sina röster på SD. SD är större än S.
  • I Råby-Ripsa fick SD 24,47%.
  • I Tystberga fick SD 23,65%.
  • I Nävekvarn fick SD 21,64%.
  • I Runtuna gav 21,06% av väljarna SD sina röster.
  • I Vrena fick SD 20,66%.

Vi har alla olika motiv när vi lägger valsedlarna i urnan. Hur ser vi på våra roller i samhället? Bemöts vi med respekt av omgivningen? Blir vi likvärdigt behandlade av kommunens beslutsfattare? Har vi möjligheter att påverka vår vardag?

Sverigedemokraterna kallar sig själva nationalkonservativa. Andra sätter etiketterna missnöjda, högerextrema, främlingsfientliga.

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.