På väg mot en förkrympt demokrati

Tidö-avtalet är inte till för att hjälpa utsatta och fattiga.

Foto: Jens Alvin

Krönika2022-12-03 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”När vissa grupper utesluts ur gemenskapen hämmas övriga medborgares empatiska förmåga, vilket kan komma att rättfärdiga omänsklig behandling”, skriver Jason Stanley, professor i filosofi i boken Fascismens metoder – Att skilja dom från oss.

Den nya högerkonservativa/blåbruna svenska regeringen inför ”visitationszoner” i fattiga förorter. Människor som bor, arbetar och lever här ska kunna kontrolleras av polis ”utan konkret misstanke om brott”. Om du dessutom är ”bidragsberoende” eller ”arbetsovillig” och bor i den fattiga förorten, då lever du farligt, då krymper dina sociala rättigheter. 

Du är per definition inte bara fattig, du är troligen också icke-vit av någon invandrarnyans, och har inte dina rötter i vår svenska historia. Du är inte en del av den svenska kulturella nationalismen. Risken är dessutom uppenbar att den nya makten anser att du ”brister i vandel”. En livsstil som kan få dig förvisad ur landet.

Om du vill försvara din person och ditt liv inför makten, men finner att du inte blir förstådd, då skriver Tidö-avtalet att ”rätten till offentligt finansierad tolk ska begränsas. Utgångspunkten ska vara att den enskilde i första hand ska betala för tolktjänster.” Lägg därtill, enligt samma avtal, att vårdpersonal förväntas agera angivare om de anar oråd vid operationsbordet innan de sätter kniven i en krigsskadad flykting.

Sug på ordet ”visitationszon” och snart känner du den bittra smaken av hårt klassamhälle. Ett samhälle som skiljer på folk och folk. Inte minst inför lagen. Polarisera och härska. Långsamt trycks delar av befolkningen ned.

De nya regeringspartierna, högerfyrans gäng, är besatta av lag och ordning och skruvar upp straffskalorna trots polismyndighetens protester över prioriterade insatser: gängkriminaliteten har två ändar – orsak och verkan.

Men, hoppet är inte ute. Med en offensiv kulturell nationalism, en kulturkanon, så löser regeringen motsättningarna i samhället: ”Kulturen hjälper oss att enas”! 

Regeringschefen Kristersson säger sig omfatta ”folkhemsideologin”. Men han har missförstått (eller vantolkat) både ordens betydelse och mening i den socialdemokratiske ledaren Per Albin Hanssons politiska vision om människa och samhälle. Folkhemsideologin innebär en grundläggande social rättvisa och jämlikhet – medborgarhemmet. Inte motsatsen!

Lästips

Melody Farshin: Mizeria

Jens Lapidus: Paradis City

Jason Stanley: Fascismens metoder – Att skilja dom från oss 

Uwe Wittstock: Februari 33 – Litteraturens vinter

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.