Plötsligt blev pension riktigt spännande

Din pension och det hållbara samhället hör ihop.

Johanna Lundgren Gestlöf

Johanna Lundgren Gestlöf

Foto:

Krönika2021-12-09 05:23
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur kan man få fler unga att engagera sig i pensionen? En bekant till mig på universitetet skrev sin uppsats på temat. Det kan inte vara en lätt fråga att besvara, minns jag att jag tänkte. Samtidigt gnagde det i mig att jag själv borde börja spara till pensionen. Men vad ska man spara i? Hur mycket är lagom? Och så gick åren utan att jag satte upp ett privatsparande. 

I dag jobbar jag som hållbarhetschef på ett pensionsbolag. Även om det fortfarande finns andra saker jag hellre funderar på under min fritid än pensionssystemet tycker jag numera att pension är ett intressant ämne. Samhällsviktigt. 

Vad jag tycker är ännu mer intressant är dock hållbarhetsfrågan. Det tycker fler än jag. I en undersökning gjord av Ungdomsbarometern i somras svarade 91 procent av 15-24-åringarna att det är viktigt att Sverige blir ett mer hållbart samhälle. 69 procent tyckte detsamma om att jobba för en arbetsgivare som är engagerad i hållbarhetsfrågor. Generation X och Z ("Greta-generationen") är mer värderingsstyrda än tidigare generationer och hållbarhet är en viktig värdering. Samtidigt är pensionsåldern för oss så långt bort att många inte ens funderar på pensionssparandet.

För mig kom motivationen att se över min pension när jag förstod att det hänger ihop med hållbarhet. Knappt 30 procent av världens börser består av pensionspengar – ett enormt kapital som innebär en stor påverkanskraft. Pengarna kan styras bort från det som är ohållbart, och gynna bolag som är hållbara. Du kan bli delägare i bolag som utvinner olja, eller som bidrar positivt till hållbar utveckling. 

När vi på mitt jobb har testat att föreläsa om hållbar pension för ett par kundföretag så har det visat sig att även deras inställning till tjänstepensionen har påverkats. Nästan sex av tio anställda uppskattar tjänstepensionen från arbetsgivaren mer efteråt, och lika många känner sig mer engagerade i tjänstepensionen. 

Om fler får upp ögonen för hur hållbarhet och pension hänger ihop så kommer de sannolikt få bättre koll på sin pension, och ökade incitament för att börja spara tidigt. Pensionen må vara långt fram, men pengarna investeras här och nu. 

För arbetsgivaren är det ett nytt sätt att öka medvetenheten om de stora belopp som de sätter av i pension till sina anställda. Dessutom kan hållbarhetsperspektivet vara en fördel att lyfta fram i rekryteringssammanhang.

Kan det vara så att svaret på frågan i inledningen helt enkelt är hållbarhet, som det var för mig? Då är det dags att ta reda på vad du sparar i, och ställ dina pensionsbolag och din arbetsgivare till svars. 

Tips!  På minpension.se kan man logga in med Bank-ID och få en översikt över hur mycket pension man har sparat ihop, och göra en prognos över hur mycket man väntas få när man går i pension. 

Johanna Lundgren Gestlöf är före detta  ledarskribent i SN, numera hållbarhetschef på SPP

 
 
 
 
 
 
Läs mer om