På en lunchrestaurang i Björnlunda sitter Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén. Han pratar om energipolitik. Helldén nämner utmaningarna med solceller hos enskilda hushåll i Gnesta och problemen med kärnkraft på nationell nivå. Det är ett sakpolitiskt privilegium att vara mittemellan två riksdagsval, men det ska snart ändras.
De politiska partierna, i alla fall de som inte sitter i regeringen, lägger just nu mycket tid på att skruva på sin politik. Vänsterpartiet uppdaterar sitt partiprogram, det nya förslaget nämner inte ordet kapitalism, något som orsakat uppståndelse. Socialdemokraterna har inte mindre än elva arbetsgrupper som ska slipa på framtidens sakpolitik.
Men nu börjar valrörelserna. Våren präglas av EU-valet den 9 juni. Det är ett oerhört viktigt val i sig. EU-valet agerar också testkammare inför valet till riksdagen 2026. Partierna kommer att utvärdera vilka budskap som går hem och vilka politikområden som ska betonas, de vill ju vinna väljare.
Vi som är väljare får i det läget inte glömma bort vad det är vi ska rösta på. Politik, översatt från grekiska, betyder medborgare. Den sakpolitik som partierna driver påverkar oss som medborgare. Ett stopp av solcellsanläggning har stora effekter på den som vill göra sin elförsörjning billigare. Brist på effekt i elnätet leder till höga elpriser som påverkar alla.
Klockan 10 börjar lunchgäster komma in på Björnlundarestaurangen där Daniel Helldén sitter. Dagens lunch är krämig pasta med kyckling och bacon.
Uppmaningen till partierna och deras företrädare är naturligtvis att inte glömma sakpolitiken så fort det närmar sig val. Det är dock komplicerat, ett vallöfte som inte kan genomföras har inget värde. Reformer måste kunna få stöd hos en majoritet av de folkvalda för att införlivas, därför spelar det roll hur partierna agerar gentemot varandra inför ett val.
Den allmängiltiga uppmaningen är kanske i stället att minnas att politik handlar om människor. Politik är personligt. Det måste yrkespolitiker och väljare komma ihåg. Beslut om hållbarhet i Europaparlamentet påverkar elpriser för hushåll och arbetsplatser. Reformer av elnäten som sker bland Daniel Helldéns kollegor i riksdagen avgör hur många som kan montera solceller i Gnesta.
Nördar som jag själv kan fastna i det politiska spelet. Det som sägs i korridorerna blir mer spännande än lagförslagen. Det politiska spelet kan spela roll, men det som förändrar vardagen är sakpolitiken.
Gustaf Lindskog är praktikant på ledarsidan.