Putin måste bort från makten

Tommy Jansson krönikör SN
Tommy Jansson krönikör SN

Krönika 29 juli 2022 05:00
Detta är en ledarkrönika. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Häromdagen reste Turkiets president Erdogan till Iran för att förhandla med president Raisi och Rysslands Putin om att häva blockaden mot Ukrainas spannmålsexport. Man kan undra vem som givit dessa grottmän mandat att förhandla för respektive nation. Sannolikt finns inga folkliga mandat vilket inte bekymrar dessa herrar.

 

Många länder är beroende av Ukrainas rikliga skördar för att hålla sig med mat. Ryssland, som vid mötet representerades av utrikesminister Lavrov, erbjöd sig att hålla inne sina robotar och granater så att exporten av lagrad spannmål kunde komma igång. Hamnarna mot Svarta Havet, däribland. Odessa, skulle få möjlighet att lasta fartygen utan att bli attackerade.

 

Men när ukrainarna påbörjade lastning blev de ändå hårt beskjutna och ryssarna visade på nytt vilka opålitliga partner de är att avtala med. Ingenting är heligt! Jag hörde också FN:s generalsekreterare, Antonio Guterres, uttala sig välvilligt om Putin och ryssarna. En liten snäll farbror som vill väl men som orsakar otydligheter om vad som är gott och vad som är ont.

 

"The point of no return" närmar sig och den demokratiska delen av världen måste sätta ner foten innan fler nationer blir angripna! Man brukar säga att dörrlås bara är till för hederligt folk. På samma sätt kan man påstå att FN-stadgan och krigsreglerna bara är till för normala människor, dit inte Putin räknas. Jag vet inte om Vladimir fått någon diagnos men den skulle kunna baseras på följande personliga egenskaper:

Härsklysten, narcissistisk, intolerant, brutal, aggressiv och lögnaktig.

 

Sammanfattningsvis: en galning och massmördare som antingen borde hamna på en anstalt med sträng regim eller testa ett av de egna ”lägren” i Sibirien. Antag att Putin går in i nästa land bland forna lydländer och gör en ny ”icke militär operation”? Vad gör västvärlden då? Skickar mera pengar? Jag menar att det kommer att kräva mycket större stödinsatser från väst om man ska stoppa grottmänniskan i Kreml.

 

För tyvärr bygger alla internationella krigsregler på att det finns någon moral och heder, vilket i Putins fall inte stämmer. Vi svenskar har ju stört oss på ligor här hemma som i organiserad form mördar och stjäl och förstör. Vad är då Putin och ryska armén om inte organiserad brottslighet? I global skala.

Det kommer att krävas att väst gör en samlad insats för att avväpna Ryssland och ställa Putin inför rätta. Ju snarare det sker desto färre oskyldiga slipper att drabbas.

Tommy Jansson är utvecklingskonsult från Nyköping. Han medverkar som fristående krönikör i SN.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa