När det finns stora pengar i omlopp samtidigt som kontrollsystemen är slappa skapas ett utrymme för oseriösa och brottsliga aktörer i välfärden. Det har även skett inom tandvården.
Under måndagen lämnade tandvårdsutredningen över ett delbetänkande till regeringen om ökad kontroll över tandvårdssektorn. Utredningen poängterar att de flesta svenska tandvårdsföretagen består av ”seriösa, kunniga och engagerade yrkespersoner med patientens bästa i fokus” (DN 4/12).
Men det finns också företag som förstör för alla andra.
Redan 2015 slogs det larm om ett omfattande brottsligt utnyttjande av det statliga tandvårdsstödet. Och det är inte små summor det handlar om. Enligt Försäkringskassan uppskattning uppgick summan som betalas ut på grund av avsiktliga fel år 2021 till 175 miljoner kronor. Det rör sig om allt från mindre fusk till organiserad och omfattande brottslighet.
Att inte mer gjorts sedan 2015 för att stoppa de avsiktliga felen är mer än märkligt. I synnerhet som tandvårdsutredningen också slår fast att det finns ett starkt samband mellan företag som krävs på stora återbetalningsbelopp och risk för bristande patientsäkerhet.
Med andra ord är det inte bara våra skattepengar de här företagen fuskar till sig. De lurar också patienterna att betala för undermålig vård exempelvis i form av behandlingar som inte håller utan måste göras om.
I sin delutredning lägger tandvårdsutredningen fram ett åtgärdspaket för att öka kontrollen över sektorn. De föreslår bland annat att det ska införas tillståndsplikt för att starta tandvårdföretag. Att kraven för att ta del av det statliga tandvårdsstödet skärps. Det ska bli lättare för Försäkringskassan att neka anslutning, stänga av olämpliga vårdgivare eller hålla inne betalning.
Tandvårdsutredningen vill också att möjligheterna att det ska bli lättare att för Försäkringskassan att kontrollera vem som utfört tandvården, eftersom det förekommer att tandvårdsstöd betalas ut för tandvårdsbehandlingar som utförs av personer som saknar tandläkar- eller tandhygienistlegitimation.
När socialminister Jakob Forssmed (KD) tog emot utredningen underströk han att regeringen kommer att skynda på eventuella lagändringar.
Att det ska gå undan är bra. Kontrollen måste skärpas så att de oseriösa företagen kan stoppas.
Emma Wange är politisk redaktör för oberoende liberala Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning.