Sluta nu att valfläska medelklassen mitt i livet

Strössla inte bidrag över de som redan har.

Foto: privat

Krönika2022-02-17 05:24
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Retoriken hårdnar, Twitter flockas av politruker och löftena? De är många om man lyssnar på riksdagspartiernas uttalanden. Valrörelsen är här, efter två år av pandemi och krisstöd, hägrar valdagen 11 september. Partiernas valfläsk är saftigare än någonsin. Socialdemokraterna planerar att lägga fram en radda av propositioner under våren och pengarna ska regna över de mest eftertraktade väljargrupperna. Pensionärer får ett ”tillägg”, lagom till förtidsröstningen kickar igång i augusti och Sveriges villaägare får tillfälligt bidrag för att betala elräkningarna under vinterhalvåret.

Det som utmärker pengaregnet är inte enbart att det är valrörelse, utan att det huvudsakligen riktas till människorna mitt i livet – de som redan har en etablerad tillvaro med villa, bil, jobb och ett liv i ordning. Under pandemin har just gruppen medelålders och äldre givits gräddfil efter gräddfil. Korttidsarbete, snabbspår in i a-kassan, elbidrag, elbilsbidrag och amorteringsfria bolån. Allt för att säkra den redan stabila medelklasstillvaron. 

Samtidigt är det möjligt att konstatera att för människorna mitt i livet har restriktionstillvaron blivit både enklare och billigare än vad det var tidigare. Hemarbete har underlättat framför allt familjelivet med hämtning och lämning av barn på skola, men även gett en ekonomisk vinst via slopade pendlingskostnader och korttidsarbete med bibehållen lön. 

Bostadspriserna har skjutit i höjden, vilket gjort att bostadsvinsten överstigit den faktiska boendekostnaden för många svenskar. Hemnet rapporterade förra året att reavinstökningen för en bostadsrätt i Stockholm varit hela 7 500 kronor per månad sedan 2011. Helt enkelt en ren vinstaffär för de som redan etablerat sig på bostadsmarknaden, men en ännu högre tröskel för unga som drömmer om att äga sitt boende.

Samtidigt hamnade dagens unga yrkesarbetande och studenter, i limbo när restriktionerna slog till under våren 2020. Ungdomsarbetslösheten, som redan tidigare var hög, skenade uppåt. Hotell- och restaurangbranschen gick på knäna. Ungdomar med osäkra anställningar förlorade inkomsten från en dag till en annan.

Pandemin har varit hård för alla, men det är i sammanhanget häpnadsväckande att den grupp som i praktiken haft det som bäst – medelklassen mitt i livet – erbjuds subvention efter subvention, bidrag efter bidrag. Den grupp som drabbats som hårdast av pandemin är knappast medelålders människor med villa, Volvo och vovve. Det är inte medelklassföräldrarna som främst drabbats av social isolering och ibland även arbetslöshet, det är Sveriges ungdomar som äntrat vuxenlivet i uppförsbacke. 

Förhoppningsvis kan vi efter valet lämna pandemin bakom oss, men spåren från åren av restriktioner kommer bestå för alla de unga vars liv pausats i väntan på normalitet. Politikerna borde därför inte strössla bidrag över de som redan har.

LInnea Hylén är återkommande ledarskribent i SN.