Om världens länder ska kunna minska utsläppen och minska den globala uppvärmningens negativa effekter behöver vi hjälpas åt. Det handlar inte minst om att rika länder, som har stått för en stor del av de historiska utsläppen, måste ta sitt ekonomiska ansvar. Att klimatfinansiering är en viktig och aktuell fråga blev inte minst tydligt under COP29 i Baku i november. Men biståndets betydelse för globalt klimatarbete är faktiskt ännu större än de direkta utbetalningarna av klimatbistånd.
I Fores nya policypapper Svenskt klimatbistånd i omvandling beskriver forskarna Veronica Brodén Gyberg och Mathias Fridahl från Linköpings universitet Sveriges unika position inom klimatrelaterat utvecklingsbistånd. En av Sveriges största styrkor på området är det tydliga fokuset på klimatanpassning hos fattiga länder. Detta utgör ett viktigt komplement till privata klimatinvesteringar i utvecklingsländer, som snarare tenderar att fokusera på utsläppsminskande åtgärder. Fores policypapper rekommenderar att Sverige bygger vidare på sina nuvarande styrkor och fortsätter vara en pådrivande faktor för att hjälpa fattigare länder att hantera en allt varmare planet.
I ett långsiktigt perspektiv har även demokratibistånd en viktig roll att spela för världens klimatomställning. Vid en första anblick kanske inte kopplingen verkar glasklar, men en forskningssammanställning från V-Dem vid Göteborgs universitet visar att demokratier är bättre än diktaturer för klimatet. Med liberal demokrati och stabila institutioner skapas nämligen förutsättningar för att arbeta fram och driva igenom viktiga reformer för klimatet.
Som så ofta kommer det alltså tillbaka till att rättsstater med stabila institutioner är grunden för god samhällsutveckling. För att skapa dessa demokratiska institutioner, och i förlängningen möjliggöra god klimatpolitik, har demokratibistånd en viktig roll att spela. Bistånd har nämligen en positiv effekt på demokratiutvecklingen, särskilt när det fokuserar på kärnområden som fria val, civilsamhälle och mänskliga rättigheter, enligt Expertgruppen för biståndsanalys.
I en orolig värld blir det ännu viktigare för rika demokratier som Sverige att kliva fram. När auktoritära stater inte bara ökar sin egen förbränning av fossila bränslen, utan även kopplar grepp om världens fattigare länder och låser in dem i ohållbara beroenden, är det fullständigt avgörande att den demokratiska världen visar styrka. Ett utvecklingsbistånd som prioriterar både demokrati och klimat har potential att vara en viktig pusselbit för att främja demokratin, minska världens utsläpp och anpassa våra samhällen till ett förändrat klimat. Med ett starkt bistånd grundat i forskning och beprövad erfarenhet kan Sverige spela en avgörande roll.
Ulrica Schenström är vd för den gröna, liberala tankesmedjan Fores. Hon medverkar som fristående krönikör i SN.