Snart är det sportlov, soffpotatisar

Mycket av det man skulle vilja göra utomhus, det kan man göra väldigt bra i länet.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Krönika2021-02-13 04:52
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var ett tag sedan förutsättningarna för ett aktivt och härligt sportlov var bättre, åtminstone för alla som inte brukar resa i väg. Nu har vi fått riktig vinter och det finns alla möjligheter att åka pulka, skridskor och skidor. Jag blir nästan lyrisk över tanken på snölekar, varm choklad i termos och limpmackor. 

Vintern kan man njuta av oavsett ålder, bara man klär på sig och har rejäla skor. Det senare är viktigt även till vardags, snöröjningen hinner inte riktigt med, har jag noterat, och av och till blir det halkigt. Använd broddar! Det gäller oavsett ålder för akutmottagningarna har fullt upp utan brutna armar och stukade fötter.

I år är det ”Friluftslivets år” under temat ”Luften är fri”. Föreningar, organisationer och myndigheter vill få fler att prova friluftsliv. Många har blivit soffpotatisar och andra har aldrig vågat sig ut i skog och mark. Det är dags att ändra på det! Att vara ute och att röra på sig ger bättre hälsa både fysiskt och psykiskt. Dessutom är det roligt att upptäcka nya vyer och man kan lära sig mycket. Sportlovet kan vara ett bra fönster för detta, om man går i skolan eller ska sysselsätta barn när skolan tar ledigt. Men också alla som arbetar hemifrån kan få mer gjort om man tar sig ut ibland. En del jobb kan man dessutom göra samtidigt. Tala i telefon till exempel.

Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer gäller förstås även inför sportlovet. Det är viktigt att tänka på att begränsa antalet nya nära kontakter och bara umgås i en mindre krets. Riskerna för smittspridning är högre vid längre vistelser inomhus, så det är bättre att umgås utomhus. Är man fler som delar boende bör man planera för att kunna hålla avstånd och vi ska undvika situationer där det är risk för trängsel. Självklart är det viktigt att tvätta händerna ofta. Handsprit har man förstås med sig även i ryggsäcken. Organiserar man aktiviteter för fler gäller det att planera för att minska risken för smittspridning.

Många vill resa när det är skollov. Det kan man göra, men kollektiva färdmedel bör man undvika om det går. Åker man buss eller tåg rekommenderas munskydd, främst i rusningstid. Och även dit man kommer gäller de allmänna råden. Många verksamheter är stängda och serveringsställen har att följa stränga regler. För egen del konstaterar jag att det man skulle vilja göra, det kan man faktiskt göra väldigt bra i länet. Med ett undantag. Jag kan inte hälsa på min mamma.

Jag tror att många längtar väldigt mycket efter att hälsa på sina äldre i dessa dagar. Per telefon vet man att det är ömsesidigt. Just nu håller mamma och jag modet uppe med att vaccinationsprogrammet är igång, vilket om någon månad i vart fall bör göra det möjligt att ses på riktigt. Till dess får vi skicka bilder, prata per telefon och utbyta tips om trevligheter som man faktiskt kan göra här och nu. Själv ska jag slå ihop datorn och ta en riktigt skön promenad i det vackra vinterlandskapet. Gör det du också!

Beatrice Ask är landshövding i Södermanland. Hon medverkar i SN som fristående krönikör.