Social nedrustning är ovärdigt en S-regering

Tyvärr, Stefan Löfven, är vi inte överens om vägen till social rättvisa och jämlikhet.

Foto:

Krönika2020-09-05 05:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Självklart är du och jag, övriga socialdemokrater och många socialliberaler, överens om att social rättvisa och ökad jämlikhet måste prioriteras för att skapa ett anständigt samhälle. 

Men tyvärr är du Stefan Löfven alltför optimistisk om den politiska samsynen i fråga om att rusta sjukvården och äldreomsorgen. I partiledardebatten i Agenda på nationaldagen 6 juni sa du bland annat, efter hårda attacker från oppositionen: ”Vi behöver rusta Sverige betydligt starkare. Rusta sjukvården, äldreomsorgen, bygga ett jämlikare samhälle och ett mer klimatsmart samhälle.”

I ord ställer även marknadsliberalerna upp på den appellen. Men vilka får du med dig när det blir skarpt läge, när det gäller budgetprioriteringar hos staten, hos regionerna, hos kommunerna?

Det är nödvändigt med ambitioner, men socialdemokratin vinner inte respekt med visioner utan aktioner. Socialdemokraterna vinner respekt när vi entydigt driver frågor om social rättvisa och jämlikhet med praktiska förslag och reformer – och tar strid för dem mot högern!

Sverige är ett hårt klassamhälle. Coronakrisen visar det med övertydlighet. Det dödliga covid-19 har härjat brutalt bland fattiga medborgare, men svept över de välbärgades stadsdelar som en lätt sommarvind (se Totalförsvarets rapport).

Jag vill se ett rejält kunskapslyft för personalen inom äldreomsorgen och sjukvården, mycket större än det föreslagna. Jag vill se mycket stora permanenta ekonomiska satsningar till regionerna och kommunerna som ger mer personal inom sjukvården och äldreomsorgen. Jag vill att karensdagen (timanställdas plågoris) tas bort. Dessutom vill jag se ett återupprättat och utökat LSS (vår största skamfläck). 

Staten har fulla kassakistor trots företagsstöd och permitteringsersättningar. Sverige är ett mycket rikt land där högerregeringar tyvärr har gjort dramatiska individuella skattesänkningar på bekostnad av den gemensamma sociala säkerheten, den gemensamma tryggheten och den gemensamma omsorgen.

Effekterna är bland annat, som en forskarrapport från 2017 visar, att Sverige är sämst i Norden vad gäller äldreomsorg: Överlägset flest delade turer i Sverige. Mest ofrivillig deltid. Störst ökning av arbetsbelastningen. Flest osäkra anställningar (timvikarier). Sämst arbetsledning.

Vem vill satsa på att bli undersköterska i dagens äldreomsorg? Den sociala nedrustningen är ovärdig en socialdemokratisk regering. Socialdemokraterna har makt – ta ansvar, agera!

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.