Grattis till studenten – vi behöver dig

Det här är till dig som tar studenten i dag.

Hej student! Ditt samhälle, dina medmänniskor, behöver dig – inte bara för den du är, och det du redan har åstadkommit. Du behövs också för att göra vår värld bättre.

Hej student! Ditt samhälle, dina medmänniskor, behöver dig – inte bara för den du är, och det du redan har åstadkommit. Du behövs också för att göra vår värld bättre.

Foto: Jens Alvin

Krönika2024-06-14 06:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Studentens lyckliga dagar är få men fantastiska. Nedräkningen, som är en glädjefylld resa i sig, är gjord. Mössan sitter på, symbolen för allt du har gjort och allt du har med dig. Skolan är över, det fria livets vägval väntar. 

Det här är din dag. Den är du värd.

undefined
Kortegen genom Nyköping ropar ut framtidshopp med hög volym.

Du är en av alla de hoppfulla ungdomar som i dag gör sina utspring och åker karavan i Nyköping. Allt detta skvallrar om den glädje som är. Just då, just där. En sista hejdundrande sluta skolan-dag. 

Vårt skattefinansierade skolsystem, som ger alla rätt till grundskola och en möjlighet att läsa på gymnasium, är till sin idé något fantastiskt. Även om kvaliteten i hur det görs alltid kan bli bättre.

undefined
Vi behöver generationer av unga som tar egna tag för att förstärka vår demokratiska gemenskap, verkar för ett hållbart liv och en mer hållbar värld.

Det samhälle som du nu möter som vuxen behöver dig. Ditt samhälle behöver dina kunskaper, din kreativitet och dina ambitioner. Det gäller oavsett om du nu går vidare till högre utbildning, upptäcker världen eller tar första steget i yrkeskarriären. 

Ditt samhälle, dina medmänniskor, behöver dig – inte bara för den du är, och det du redan har åstadkommit. Du behövs också för att göra vår värld bättre. Sällan har detta behov varit så viktigt. Vi behöver generationer av unga som tar egna tag för att förstärka vår demokratiska gemenskap, verkar för ett hållbart liv och en mer hållbar värld. Där vi brukar och inte förbrukar, gör och inte förstör. 

Din chans att utvecklas kräver inte att någon annan måste buga. Vägra bli trampad på. Du behövs. Gör ditt bästa för att andra också ska känna sig behövda.

Kriget i Ukraina formar mörka, svarta moln på himlen. Blunda inte för detta för det påverkar allt. Det är en del av den värld som du behöver vara med och göra bättre. Det ukrainska folket blöder, städer och byar smulas sönder eftersom en fascistisk maktgalen regim i Moskva försöker bygga ett storryskt imperium på andras mark, till bekostnad av andras liv och frihet. 

Du behöver vara en av alla svenskar, alla européer och alla demokrater som ställer sig stadigt på demokratiernas sida. Låt dig inte luras av falska nyheter, gå inte på att en stark ledare är större än andras liv och friheter. Desinformation från diktaturer och antidemokratiska krafter på hemmaplan förgiftar det samhälle som vi behöver göra bättre. Då kan vi också vara oense och utmana varandra om skattenivåer, regler för barnomsorg och arbetstider, hur maten, skogen, vårt grannskap och våra vägar ska bli bättre.

undefined
Lev ut i nuet, börja bygga något bättre i morgon.

Efter studentens festliga dagar börjar en ny tid, din tid. Du har samma rättigheter som alla andra, oavsett vilket kön du har, vilka drömmar du bär på, vad du tror på, vilka föräldrar du har eller vilka kulturer du bejakar. Se till att ingen ändrar på det! Gör det bästa du kan av det vuxenliv som väntar. Vill du klara dig själv, gör det. Vill du ha hjälp, fråga om det och hjälp andra där du kan. 

Men först: sjungom studentens lyckliga dar. Dansa, skratta och umgås. Lev ut i nuet, börja bygga något bättre i morgon. 

Vi behöver det. Du kan.

Olof Jonmyren är politisk redaktör – och far till en av dagens Nyköpingsstudenter.

undefined
Olof Jonmyren, politisk redaktör SN