Franska superstjärnan står upp inför stormen

Mellan en rakryggad fransk landslagskapten och Tisdagsklubben i Sverige går en gemensam tråd.

Frankrikes lagkapten i fotbolls-EM gör sin röst tydlig: "Extremister står vid tröskeln till makten".

Frankrikes lagkapten i fotbolls-EM gör sin röst tydlig: "Extremister står vid tröskeln till makten".

Foto: Sarah Meyssonnier

Krönika2024-06-20 11:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Matchen i morgon är viktig, men det finns en annan situation som är mycket viktigare. Vi är vid en kritisk punkt i landets historia."

Orden uttalades av Frankrikes lagkaptenen Kylian Mbappé inför landets öppningsmatch i fotbolls-EM. Frankrike vann matchen mot Österrike med 1–0, men Mbappé har rätt i att det är ännu mer som står på spel i Frankrikes nyval till parlamentet i början av juli. Vid samma presskonferens sa han:

”Extremister står vid tröskeln till makten. Jag vill rikta mig till alla fransmän – i synnerhet de unga – och hoppas att min röst har så mycket tyngd som möjligt. Vi måste stå upp för tolerans, respekt och mångfald. Varje röst räknas”

undefined
Marine Le Pen var den franska extremhögerns presidentkandidat i senaste valet, som hon förlorade. Bakom henne står Jordan Bardella, den nuvarande ledaren för hennes parti Nationell Samling.

Mbappé syftar på det högerextrema partiet Nationell samling, som blev överlägset största parti i det franska valet till Europaparlamentet. Det fick president Macron att kalla till ett nyval, där Nationell samling ser ut att återigen komma ut som vinnare.

Även i Tyskland, landet där fotbolls-EM spelas, gick extremhögern framåt i valet till Europaparlamentet. Trots försvar av nazister och kopplingar till Ryssland ökade Alternativ för Tyskland och blev landets näst största parti. En försvagad tysk-fransk axel är verkligen inte vad EU behöver i ett oroligt världsläge.

Valresultatet hemma i Sverige gick emot trenden i Europa. Här minskade i stället Sverigedemokraterna för första gången på väldigt länge. Det är på ett sätt betryggande att de högerpopulistiska vindarna går att vända, men det är inte tid att andas ut. I stället behöver vi ta utvecklingen i världen och Europa på allvar och göra oss redo för storm.

I tisdags den 18 juni lanserades Tisdagsklubben, som varje tisdag kommer att skicka ut ett nyhetsbrev med syftet att bidra till ett konstruktivt och framåtblickande samtalsklimat inom demokratins ramar. Idén om Tisdagsklubben kom upp efter en mängd samtal under en längre tid, där människor från vitt skilda politiska hemvister uttryckt en oro för ett upptrissat samtalsklimat och ett förändrat politiskt landskap. Bakom initiativet står den tidigare europaparlamentarikern David Lega (KD), tidigare utbildningsminister Anna Ekström (S), tidigare EU-kommissionär Cecilia Malmström (L), journalisten Jan Scherman och jag.

undefined
Här lanseras Tisdagsklubben, med Jan Scherman, Anna Ekström, Ulrica Schenström och Cecilia Malmström. Moderator var Johan Sjölander.

Namnet Tisdagsklubben är inspirerat av en sammanslutning som grundades under andra världskriget. Där kunde medlemmarna med sina skilda liberala, socialistiska och konservativa hemvister enas om det som var verkligt viktigt.

Ser du, likt den franska fotbollsspelaren Kylian Mbappé, med oro på den politiska utvecklingen i världen? Letar du efter ett sammanhang där din frustration kan kanaliseras i engagemang för respekt, demokrati och humanism? Då kanske Tisdagsklubben är något för dig.

undefined
Ulrica Schenström