Det mytiska partiet ”Kommunens väl” finns inte i Nyköping. ”Kommunens väl” är sinnebilden för samförstånd där alla partier i kommunfullmäktige i grunden är överens om allt viktigt i kommunen, att det bara är småsaker som skiljer. Men inte i Nyköping. Och definitivt inte i skolpolitiken.
Men först en blick på den nationella scenen som Nyköpings politik är en tydlig spegelbild av. Friskolorna mot de kommunala skolorna, en konflikt som övertydligt speglar de avgörande motsättningarna i samhället: höger mot vänster, elever som kunder mot elever som jämlikar.
Industriländernas samarbetsorganisation OECD konstaterar att Sverige är det medlemsland där inkomstklyftorna och ojämlikheten ökar allra mest. Och snabbast ökar skillnaderna mellan våra barns utbildning. Det svenska klassamhället blir allt tydligare och socialt och ekonomiskt brutalare. Skolan visar naket förhållandena. Med välutbildade och ekonomiskt stabila föräldrar är du en vinnare. Med kortutbildade eller lågavlönade och ofta utlandsfödda föräldrar är du en förlorare.
90 procent av svenskfödda ungdomar kvalificerar sig för gymnasiet. 60 procent är siffran för de utlandsfödda. I Sverige ökar klyftan sedan år 2000. I jämförbara länder minskar den. Klyftan mellan de med motvind och de med medvind ökar och med den hotet mot ekonomin, välfärden och demokratin.
Åter till Nyköping. För mer än tio år sedan tog politiker i Nyköping ett framsynt och modigt beslut. De fyra ekonomiskt och socialt starkt segregerad högstadieskolorna slogs samman till en för att bryta segregationen. Bland annat byggdes en helt ny och modern skola. Tyvärr motarbetades satsningen från början av föräldragrupper och högerpolitiker, dels propagerade de mot den nya skolan som princip, dels flyttades elever från skolan till någon av kommunens många friskolor.
Jag minns särskilt en diskussion jag hade under 2014 års valrörelse med en ledande moderatpolitiker som uttryckte att det är onaturligt att blanda ungdomar från olika sociala grupper.
Jag hoppas, och förväntar mig, att det lokala valprogrammet för Nyköpings socialdemokrater i höstens val innehåller kreativa och offensiva satsningar på den kommunala skolan, inte minst i fråga om elevstöd och kompetensutveckling för personalen. En aktiv fördelningspolitik helt enkelt.
Lästips:
Emma Leijnse: ”I en annan klass – Ett reportage om skillnaderna i den svenska skolan”.
Melody Farshin: Mizeria.
Melody Farshin: Lowkey.
Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.